Tidligere mente man, at de etiopiske sprog tilhørte en sydsemitisk undergruppe sammen med arabisk, som ifølge datidens opfattelse omfattede både nordarabisk (der normalt blot kaldes arabisk) og oldtidens og nutidens sydarabiske sprog. Dette synspunkt har de fleste forskere dog forladt, idet man har erkendt, at der ikke er grundlag for at gruppere de etiopiske sprog og de forskellige former for arabisk som en samlet sproglig enhed. Den såkaldte interne eller ”brudte” pluralis, der består i, at ord sættes i flertal ved hjælp af vokalændringer eller omdannelse af ordets struktur frem for ved hjælp af endelser, er udbredt i både etiopisk og nord- og sydarabisk (fx nordarabisk kitāb > kutub, ”bog” > ”bøger”). Dette fænomen er ofte blevet fremhævet som det mest markante fællestræk for den antagede sydsemitiske gruppe, men det har vist sig, at der også findes rester af denne måde at danne pluralis på i andre semitiske sprog. Derfor er det ikke en særlig nydannelse, der kan bruges som argument for en sydsemitisk enhed.
Der findes oldsydarabiske (specifikt sabæiske) inskriptioner i det etiopiske område fra tiden før 500 f.v.t, og den etiopiske skrift er tydeligt afledt af oldsydarabisk skrift. Rent sprogligt kan man dog ikke aflede de etiopiske sprog fra oldtidens sydarabisk, der efter nyere opfattelser ikke står de etiopiske sprog og de moderne sydarabiske sprog synderligt nær. Det er blevet klart, at de moderne sydarabiske sprog ikke kan være efterkommere af oldtidens sydarabisk. Derimod er der en del træk, der forener de etiopiske sprog og de moderne sydarabiske sprog. Det er derfor muligt, at de etiopiske sprog er videreudviklinger af en eller flere former for uoverleveret forløber for de moderne sydarabiske sprog, der blev bragt til Etiopien gennem indvandring fra den anden side af Rødehavet. Nogle forskere mener dog, at flere af de særlige træk, der er fælles for etiopisk og moderne sydarabisk, kan ses som oprindelige fællessemitiske træk, der er bevaret i begge grene – og ikke som fælles nydannelser.
På det skematiske stamtræ over de semitiske sprog (se illustrationen) er etiopisk og moderne sydarabisk opstillet sideordnet, ved siden af den centralsemitiske undergruppe af vestsemitisk.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.