Igennem hele filosofiens historie er det blevet diskuteret, hvorvidt erkendelsen bygger på sansning eller rationel tænkning. Platon mente, at sikker erkendelse må bygge på en særlig indsigt i de nødvendige træk ved virkeligheden, og at mennesket må have en vis medfødt viden.
Descartes, Spinoza og Leibniz er kendt som rationalister, der ligeledes dyrkede fornuftserkendelsen og nærede mistro til sanseerfaringen. På den anden side mente Aristoteles og stoikerne, at sanseerfaring er den grundlæggende kilde til viden, og britiske empirister som Locke, Hume og Berkeley anerkendte næsten udelukkende sansebaseret erkendelse. Locke er berømt for at have beskrevet det menneskelige sind som en "ubeskrevet tavle" (latin: tabula rasa). Kant foretog en syntese af de to positioner, idet han så erkendelsen som resultatet af et nødvendigt samspil mellem forstand (begrebsbrug) og sansning.
Diskussionen er fortsat i den nyeste tid, hvor den logiske empirisme har hævdet, at al viden, der ikke er triviel, må kunne føres tilbage til noget, der umiddelbart kan erfares. I modsætning hertil har bl.a. Noam Chomsky argumenteret for, at mennesket har medfødte tankemønstre og fx et kendskab til grammatik, der rækker langt ud over, hvad det kan have lært alene ud fra sanseerfaringen.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.