Oliekrisen i 1973 berørte den næsten totalt olieafhængige danske elproduktion kraftigt. Samtidig rettede debatten om en fremtidig anvendelse af atomkraft i elproduktionen offentlighedens søgelys mod elsektoren. Forsyningssikkerhed kom på dagsordenen, og for første gang siden 2. Verdenskrig var der politisk vilje til at lade staten få indflydelse på elforsyningen.
Med Lov om elforsyning af 1976 ophørte dansk elforsyning med at være fri næring. Elproduktion til videresalg krævede herefter en bevilling fra staten, og elforsyningen blev underlagt regeringens tilsyn i den nyoprettede Energistyrelse under Handelsministeriet (nu Klima-, Energi- og Bygningsministeriet). Et statsligt Elprisudvalg (fra 2000 Energitilsynet) nedsattes også til at overvåge, at elselskaberne ikke tjente penge på salg af el til forbrugerne, men alene forlangte selskabets omkostninger og de statslige afgifter dækket ind via elprisen. Til gengæld ændrede loven ikke på det de facto monopol, de enkelte forsyningsselskaber havde opbygget omkring fordelingen af kunderne i forsyningsområder.
Ved den liberalisering, der har fundet sted inden for energiområdet siden slutningen af 1990'erne, er disse forhold ændret væsentligt. De overordnede el- og gasnet ejes og drives nu af det statslige Energinet.dk. Distributionsnettene drives af ca. 70 lokale netselskaber som monopoler, mens kunderne frit kan vælge leverandør (elhandelsselskab). Energitilsynets opgaver mht. elprisen er således væsentligst knyttet til netudbydernes omkostninger.
Elhandelsselskaberne køber strøm til deres kunder på det nordeuropæiske marked. På markedet sættes prisen løbende efter udbud og efterspørgsel. Elektriciteten er produceret på centrale kraftværker i Danmark (DONG Energy, det svenskejede Vattenfall og HOFOR), importeret fra udlandet eller leveret af andre elproducenter, især decentrale kraftvarmeværker og vindmøller.
De danske energiselskaber (elnet, elhandel og elproduktion) er organiseret i brancheorganisationen Dansk Energi (tidl. Danske Elværkers Forening fra 1923), der bl.a. også huser Dansk Elbil Alliance, Branchefællesskab for Intelligent Energi og Dansk Energi Gas.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.