Derimod er der ikke enighed om, hvordan dyrerigets stamtræ ser ud. En række af de højere kategorier, omfattende flere rækker, vil blive karakteriseret i det følgende; de enkelte rækker er beskrevet i hver sit afsnit.
De dyriske svampe (Porifera) og placozoer mangler mund og tarmkanal, de har ikke særlige sanse- eller nerveceller, og en egentlig polaritet findes heller ikke. Alle andre dyr, Eumetazoa, er karakteriseret ved, at kroppen har en for- og en bagende, at der findes en mund, som fører ind til en tarmkanal, og at forskellige celler er specialiseret som sanse- og nerveceller.
Blandt eumetazoerne finder vi hos den ene hovedgruppe, polypdyrene, en mund, som også fungerer som gat, og en radiærsymmetrisk krop, som består af kun to epithellag, yderst ektoderm og inderst endoderm, som danner tarmen. I ektodermen findes nældeceller, som bruges til forsvar og byttefangst. Den anden hovedgruppe, Bilateria, er karakteriseret ved, at der mellem de to cellelag, som findes hos polypdyrene, findes et tredje, mesoderm, som danner størsteparten af muskulaturen og mange af de øvrige indre organer. Bortset fra ribbegopler, hvis placering er omstridt, er gruppen yderligere karakteriseret ved bilateral symmetri med forende og bagende samt højre og venstre side, og der findes næsten altid både en mund og et gat.
Bilateria er igen opdelt i to hovedgrupper: Protostomia og Deuterostomia.
Det mest konstante træk hos protostomierne er tilstedeværelsen af en dorsal (rygliggende) hjerne, dannet i tilknytning til larvens hjerne, hvor en sådan findes, forbundet via et nervepar rundt om svælget til en ventral længdegående nervestamme. Den karakteristiske larvetype er trochophora-larven. Under fosterudviklingen deles urmunden principielt ved sammenvoksning af urmundens højre og venstre læber, så den oprindeligt sækformede tarm bliver til et rør mellem mund og gat.
Protostomierne omfatter Spiralia og Ecdysozoa. De fleste spiralier har et karakteristisk spirallignende mønster i de tidlige kløvningsstadier, mens ecdysozoerne er kendetegnet ved at skifte hud, når de vokser.
Hos Deuterostomia findes en dorsal hjerne, som ikke har noget at gøre med den hjerne, som findes hos de planktoniske dipleurula-larver; hos chordater fortsætter hjernen bagtil i form af rygmarven. Fostrets urmund bliver til det voksne dyrs gat, mens munden er en ny åbning mellem urtarmens bund og dyrets yderside; dette kan dog kun ses i nogle rækker.
Ud over de rækker, som er placeret på stamtræet, findes to grupper af parasitter, Orthonectida og Dicyemida (som undertiden sammenfattes under navnet Mesozoa), hvis slægtskabsforhold det hidtil ikke har været muligt at udrede. Heller ikke de nyopdagede ringbærere har det været muligt at indpasse.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.