Dolomit er dels et mineral, dels en kalkbjergart, hvor mere end halvdelen består af mineralet dolomit, resten ofte af calcit. Dolomit er en dobbeltkarbonat af calcium og magnesium med formlen CaMg(CO3)2 eller MgCO3 – CaCO3. Dolomit krystalliserer trigonal-rhomboedrisk og har glasglans og er ofte farveløs. Dolomit har en hårdhed på 3½–4, og en massefylde på ca. 2,9 g/cm3. Dolomit skelnes fra calcit ved at kold syre har svært ved at opløse det. Dolomit bruser med varm syre.

Faktaboks

Etymologi

Mineralet blev i 1792 opkaldt af den schweiziske naturforsker og geolog Nicolas Théodore de Saussure efter hans franske kollega Déodat Gratet de Dolomieu (1750-1801), som først beskrev kalkbjergarten.

Udbredelse og dannelse

Dolomit har sin største udbredelse i dolomitiske kalksten, hvor dolomit dannes ved dolomitisering af kalksten og mergel (kalkholdigt sediment), hvor magnesium-ioner i havvand eller grundvand substituerer noget af calciummet. Dolomitisering af kalksten forøger porøsiteten (en magnesium ion er mindre end en calcium ion). Det gør dolomit til en god reservoirbjergart i olieefterforskningsregi.

Primær dolomit forekommer også som gangmineral i bly- og zinkgange, der findes som årer i kalksten.

Anvendelse

Dolomit bruges i byggematerialer, keramik, glas og ildfaste materialer, kemisk industri, landbrug, miljøbeskyttelse, energibesparelse og andre områder. Anvendes hovedsageligt som alkaliske ildfaste materialer og højovnsjernssmeltningsflux. Det benyttes fx som flux til glasurer både til lertøjs- og stentøjsglasurer. Sænkning af glasursmeltepunkt opnås ved erstatning af calcium med dolomit.

Dolomit kalkpulver er et kosttilskud bestående af kalk indeholdende calcium og magnesium.

Læs mere i Lex

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig