Diameter
Diameteren \(D\) i en cirkel er dobbelt så lang som cirklens radius \(r\).
Diameter
Licens: CC BY SA 3.0

I en cirkel er en diameter betegnelsen for dels ethvert linjestykke, der forbinder to punkter på cirklen og går gennem cirklens centrum, dels længden af et sådant linjestykke.

Faktaboks

Etymologi

Af græsk diametros 'gennemmåler', af dia- og -meter.

Alle diametre i en cirkel har samme længde, nemlig \(2r\), hvor \(r\) er cirklens radius. Tilsvarende i en kugle, hvor en diameter er et linjestykke der forbinder to punkter på kuglefladen og går gennem kuglens centrum.

Andre brug af benævnelsen diameter

I differentialgeometri i den euklidiske plan, siges en ret linje, eller et linjestykke, at være en diameter i en monotont krummet plan kurve, hvis den rette linje, eller linjestykket, halverer alle de korder i kurven, som er parallelle med en given linje i planen. For en cirkel stemmer dette overens med den førnævnte definition af en diameter.

I forbindelse med keglesnit bruges benævnelsen diameter om en ret linje, eller et linjestykke, som indeholder midtpunkterne for en skare af parallelle korder i keglesnittet. Hvis keglesnittet har et centrum, som det er tilfældet for en ellipse og en hyperbel, går enhver diameter gennem dette centrum. I en parabel er alle diametre parallelle eller sammenfaldende med aksen i parablen.

I et metrisk rum er diameteren for en mængde \(A\) lig øvre grænse for afstanden mellem to vilkårlige punkter i mængden \(A\).

Læs mere i Lex

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig