Chrom kan i forbindelser optræde med oxidationstrin fra -2 til +6. De almindeligst forekommende oxidationstrin er dog +2, +3, +4 og +6. Stort set alle chromforbindelser er karakteristiske ved deres farver, der spænder over næsten hele spektret.
Oxidationstrin +6. Under udvindingen af chrom dannes det gule natriumchromat, Na2CrO4, der er letopløseligt i vand. Ved tilsætning af svovlsyre omdannes natriumchromat til det orange natriumdichromat, Na2Cr2O7, som er en af de vigtigste chromholdige handelsvarer. Svovlsure opløsninger af natriumdichromat anvendes til forkromning af jerngenstande, der ønskes beskyttet mod rust. Det gule blychromat, PbCrO4, (blygult eller chromgult) har været meget anvendt i maling, men pga. blyindholdet er brugen af det indskrænket. Chrom(VI)oxid, CrO3, er et rødt, kraftigt oxidationsmiddel, der med vand danner chromsyre, H2CrO4, der dog ikke kan isoleres. Ved reaktion med saltsyre dannes chromylklorid, CrO2Cl2, når der samtidig er koncentreret svovlsyre til at binde det vand, der dannes. Chromylkloridet kan da destilleres fra blandingen og anvendes som oxidations- og kloreringsmiddel i den organiske syntese. Chromsvovlsyre er en opløsning af fx kaliumdichromat i konc. svovlsyre og anvendes i laboratoriet bl.a. til affedtning af glasudstyr (Beckmann-blanding).
Oxidationstrin +4. Det velkendte chrom(IV)oxid, CrO2, er ferromagnetisk og har siden 1975 fundet anvendelse i fx kassettebånd (chrombånd), hvor den kendes på sin sorte farve.
Oxidationstrin +3. Det grønne chrom(III)oxid, Cr2O3, kan i princippet danne udgangspunkt for simple chrom(III)forbindelser, om end det kun i ringe grad angribes af syrer. Vandige chrom(III)opløsningers kemi kan beskrives ud fra, at de indeholder hexaaquachrom(III)ion, Cr(H2O)63+, der er blåviolet. Chromgarvning af læder er betinget af, at denne ion kan bindes kemisk til proteiner, cellulose o.l. Ionen er en svag syre, og svage baser reagerer med den under dannelse af chrom(III)hydroxid, Cr(OH)3, der er tungt opløseligt og matgrøn. Et eller flere af vandmolekylerne i Cr(H2O)63+-ionen kan udveksles med andre molekyler eller ioner; se komplekse forbindelser. I dette oxidationstrin kan chrom indgå i dobbeltsaltene aluner. Det bedst kendte er den blåviolette chromalun (kaliumchrom(III)sulfat), KCr(SO4)2∙12H2O, som tidligere anvendtes til lædergarvning.
Oxidationstrin +2. Forbindelser med chrom i oxidationstrin +2 kan fremstilles ved opløsning af metallisk chrom i en ikke-oxiderende syre, fx saltsyre, eller ved reduktion af chrom(III)forbindelser. Vandige opløsninger af chrom(II)ioner har en kraftig blå farve. Forbindelserne oxideres let, fx af luftens ilt, og det gælder alment, at chrom(II)forbindelser er meget reaktionsdygtige.
Oxidationstrin 0. Chromhexacarbonyl, Cr(CO)6, og dibenzen-chrom, Cr(C6H6)2, en sandwichforbindelse (se aromatiske forbindelser), er begge eksempler på, at chrom kan danne molekylære forbindelser, hvor det kan tillægges oxidationstrinnet 0. Fremstillingen af disse og lignende forbindelser har været betydningsfulde for udviklingen af kemiske bindingsteorier.
Kommentarer (1)
skrev Villads Claes
Kan man se den bjergart som krom udvindes fra? Og kan man få en lille grafik af det periodiske system med udpegning af kroms placering der? Kan man få nogle billeder fra minedriften eller billeder fra industrien hvor der fx fremstilles ildfaste sten?
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.