Forfattere og forskere kunne nu langt lettere udveksle synspunkter på en bestemt bogudgaves tekst og dermed langt bedre bidrage med rettelser og tekstlige forbedringer af efterfølgende udgaver; alt dette til gavn for videnskaberne og til fremme af en kritisk indstilling hos læserne over for hævdvundne autoriteter. Udbredelsen af trykte bøger var en forudsætning for både Renæssancens videnskabelige fremskridt i Europa, en anledning til Reformationens brud med den katolske kirke i begyndelsen af 1500-tallet og anledningen til Oplysningstiden i slutningen af 1700-tallet. Den trykte bog frembragte et totalt nybrud i vesterlandsk kultur.
Med bøgernes stigende spredning i Europa voksede behovet for en fælles standard for bøgers beskrivelse; man valgte bogens størrelse, format , som måleenhed, beskrevet ud fra det antal gange, trykarkene var falset forud for bogens indbinding. De almindeligste bibliografiske bogformater, folio, kvart, oktav, stammer fra antallet af trykarkenes foldninger, en, to og tre gange, så de danner hhv. to, fire og otte blade, svarende til fire, otte og 16 sider. Som beregningsfaktor i forlag og trykkerier benyttes endnu betegnelsen et ark for 16 bogsider.
Indtil ca. 1820 blev bøger fremstillet i "førindustriel teknik"; og frem til dette tidspunkt var udgiften til papir den største enkeltpost på kalkulen for en bogs fremstilling. Det kunne godt give bogforlæggeren et lille problem. Genoptryk – undertiden med indslag af overskydende trykark fra en tidligere udgave – kunne i nogle tilfælde være mere rentable end nye udgaver, hvoraf evt. usolgte restoplag ville blive død kapital for bogudgiveren. Fejltrykte udgaver af den type blev dog hurtigt opdaget af de lærde læsere og var ikke normen.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.