Blodplader, thrombocytter (fra græsk thrombos-klump samt kytos-celler), er små, kerneløse celler, der er et vigtigt element i beredskabet for standsning af blødninger og reparation af skader på blodkar. Celler med tilsvarende funktioner findes hos alle hvirveldyr; kun hos pattedyrene er de kerneløse, opstået ved fragmentering af specielle kæmpeceller, megakaryocytter, i knoglemarven.
Den enkelte blodplade er hos mennesket skiveformet, ca. 3 μm i diameter og optræder i et antal af ca. 300.000 pr. μl blod. Blodpladers levetid er ca. 10 døgn, hvorefter de fjernes ved fagocytose af makrofager, navnlig i milten.
Thrombocytters rolle i blodkoagulation
Blodpladers opbygning reflekterer deres funktion. På deres overflade har de således en række proteiner og glykolipider, som alle kan reagere med et blodkars indre væg, endothelet. Dette sker ikke under normale forhold, hvor en række stoffer, især nitrogenoxid (N2O) forhindrer dette. Når et blodkar imidlertid beskadiges, eksponeres thrombocytten for underliggende proteiner, især von Willebrand faktor og kollagen, og dette medfører aktivering via en receptor på dem, kaldet GP1b. Denne aktivering viser sig først ved ændring af deres form, der gør, at de efterfølgende klumper sammen, dels hinanden imellem, dels binder sig til endothelet. De først fæstnede blodplader vil straks binde nye blodplader til sig, således at der på sekunder efter læsionens opståen er påbegyndt opbygning af en tæt, sammenhængende masse af blodplader på læsionsstedet, en pladetrombe, der efterhånden indsnævrer karret, og som i kombination med sammentrækning af karvæggen hurtigt kan standse blødninger fra mindre kar.
De næste trin i standsningen af skade på et blodkar involverer således, at thrombocytten indeholder granula med depoter af forskellige stoffer, som blandt andet indgår i aktiveringen af blodets koagulation, frigør en lang række proteinstoffer,hvorunder blodpladerne udtømmer deres depoter af bl.a. koagulationsfaktorer, samtidig med de store formændringer med dannelse af lange tynde udløbere fortsætter, så udløberne medvirker til at fæstne sig på det under blodkoagulationen dannede netværk af fibrintråde. Samtidig opstår i blodpladen et stort antal fibriller af muskelproteinet aktin, og blodpladen omdannes til en slags lille muskelcelle, der trækker fibrinnetværket sammen. Denne blodpladeaktivering er afhængig af tilstedeværelsen af calciumioner i blodplasma.
Centralt i blodpladeaktiveringen står den såkaldte arachidonsyrekaskade, der bl.a. udløses ved kontakt med kollagen, og som resulterer i dannelsen af thromboxan A2, der fremmer pladernes indbyrdes aggregation og aktivering samt fremkalder kontraktion af glat muskulatur i karvægge. Samtidig sker en aktivering af koagulationssystemet, som medfører en konsolidering af proppen af thrombocytter og i langt de fleste tilfælde deraf følgende standsning af blødningen.
Thrombocytter ved inflammation og sygdom
Mens dannelsen af pladethromber og blodkoagler er hensigtmæssig for standsning af blødninger som følge af karlæsioner, kan kaskaden også aktiveres i situationer, hvor det ikke er hensigtsmæssigt. Det er de seneste 20 år blevet klart, at ved inflammation i kroppen, frigør thrombocytter stoffer, som bidrager til åreforkalkning. Herved kan der opstå blodpropper, trombose. Thombocytten kan også påvirke immunapparatet og være medvirkende til udvikling af autoimmun sygdomme.
Ydermere ses sygdomme, hvor antallet af thrombocytter er nedsat, fx idiopatisk thrombocytopenisk purpura (uforklaret nedsættese af mængden af blodplader med deraf følgende hudblødning) eller forøget som ved essentiel thrombocytose.
Hos patienter med øget risiko for trombose kan lægemidler hæmme thrombocytters evne til at klumpe sammen. Acetylsalicylsyre (der findes i almindelige hovedpinetabletter som Magnyl og Albyl) hæmmer et enzym i arachidonsyrekaskaden og hæmmer dermed blodpladeaggregation og blodkoagulation. Acetylsalicylsyre kan derfor anvendes som forebyggende behandling mod blodpropper.
Acetylsalicylsyre (der findes i almindelige hovedpinetabletter som Magnyl og Albyl) hæmmer et enzym i arachidonsyrekaskaden og hæmmer dermed blodpladeaggregation og blodkoagulation. Acetylsalicylsyre kan derfor anvendes som forebyggende behandling mod blodpropper. Det samme gælder clopidogrel, som hæmmer den såkaldte P2Y 12 undertype af ADP receptorer, som sidder på overfladen af thrombocytten. Begge lægemidler anvendes hyppigst til patienter, som er i risiko for myokardieinfarkt og som typisk også lider af angina pectoris.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.