Næseaben
Hannen af næseaben (Nasalis larvatus) har en meget stor og udhængende næse. Hvad formålet skulle være, vides endnu ikke, selv om der har være flere teorier.
Næseaben
Af /Ritzau Scanpix.
Hulmaner
Hulmaner (slægten Semnopithecus) hører blandt de største asiatiske bladaber. De færdes ofte på jorden.
Hulmaner
Af /Minden/Ritzau Scanpix.

Bladaber er en underfamilie (Colobinae) af østaber. De omfatter 82 nulevende arter, som fordeler sig på ti slægter. I Afrika er bladaberne repræsenteret af colobusaberne (slægterne Colobus, Piliocolobus og Procolobus), mens de i Østasien omfatter langurer (slægten Presbytis), stumpnæseaber (slægten Rhinopithecus), hulmaner (slægten Semnopithecus), lutunger (slægten Trachypithecus) og kostumeaber (slægten Pygathrix) samt næseabe (Nasalis larvatus) og simakobu (Simias concolor).

Faktaboks

Også kendt som

Underfamilie Colobinae

Slankaber

I størrelse varierer slankaberne fra lille colobus (Procolobus verus) med en kropslængde på 47 cm, en halelængde på 57 cm og en vægt på 4 kg til centralindisk hulman (Semnopithecus entellus), som kan nå en kropslængde på 78 cm, en halelængde på 100 cm og en vægt på 18 kg.

De fleste bladaber er forholdsvis slanke med ben, der er længere end armene. Hos næseaberne og stumpnæseaberne er for- og baglemmer dog nogenlunde lige lange, og kroppen er mere plump. Tommelfingeren er hos alle arter kraftigt reduceret, og hos nogle arter mangler den helt. Næseaben har desuden en karakteristisk forlænget næse, særlig udpræget og hængende hos hannerne.

Bladabernes pelsfarve varierer uhyre meget og er ofte meget broget; guerezaen (Colobus guereza) er sort og hvid, mens gylden langur (Trachypithecus geei), som navnet antyder, har en smukt gylden pels. Hos mange arter fødes ungerne med en pelsfarve, der adskiller sig meget fra forældrenes; eksempelvis er unger af sølvlanguren (Trachypithecus cristatus) gyldne ved fødslen.

Levevis

Stumpnæseabe
Den gyldne stumpnæseabe (Rhinopithecus roxellana) fra Kina lever i bjergområder med lange, kolde vintre.
Stumpnæseabe
Af /Ritzau Scanpix.

Bladaberne er udbredt i tropiske og subtropiske områder fra Senegal i vest over Indien og Pakistan til Vietnam og Borneo i øst. De er knyttet til skov og tilbringer størstedelen af livet i træerne. Flere arter er truede som følge af regnskovsfældning. Indiens hellige abe, hulmanen, kan dog tilbringe størstedelen af de aktive timer på jorden i sin søgen efter føde. Stumpnæseaberne Rhinopithecus bieti og R. roxellana lever i 2.000-4.800 meters højde i Kina og er nogle af de primater, som er tilpasset den længste vinter og det koldeste klima.

Føden består først og fremmest af blade og frugter, men suppleres i forskelligt omfang af friske knopper, frø, blomster og insekter. Bakteriefloraen i den underopdelte mave gør det muligt for bladaberne at nedbryde bladenes cellulose og dermed udnytte føden optimalt. Bakterierne afgifter desuden blade fra visse planter og træer, hvilket giver bladaberne et større fødeudvalg end de fleste andre aber.

De fleste bladaber lever i flokke på op til 40 individer, som kan slå sig sammen til større grupper på flere hundrede individer. I den enkelte flok findes hos de fleste arter kun en enkelt han. Hunnerne bliver i den flok, hvori de er født, mens hannerne bliver jaget bort ved kønsmodenhed i 2-4-års-alderen. Flokkens voksne han opholder sig normalt kun 1-2 år i samme flok, før han bliver jaget ud af en fremmed han, som så overtager flokken. Hos hulmanen dræber den nye han alle unger, der stadig er afhængige af hunnerne, hvorefter disse hurtigt kommer i brunst. Hos de røde colobusaber (slægten Piliocolobus) er der i modsætning til de fleste andre bladaber flere hanner i flokken. Det er dog kun den dominante han, der parrer sig med hunnerne.

Bladaber er drægtige i 6-7 måneder og får én, sjældent to unger. Ungen bæres på maven eller ryggen; lille colobus er unik blandt aber ved den første tid at bære ungen i munden.

Læs mere i Lex

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig