Biografien kan opdeles i en række grundformer, alt efter hvor bredt dens perspektiv er, og hvilken metode den vælger til sin fremstilling.
Det bredeste perspektiv findes i "liv og tid"-biografien, der skildrer sin hovedperson i et vidtstrakt landskab af samtid, ofte et helt århundredes kulturhistorie, fx Birgitte Possing Viljens styrke (1992, om Natalie Zahle).
I den klassiske biografi er perspektivet mere samlet om hovedpersonen, der ses i vekselvirkning med sin nærmeste samtid og sit umiddelbare miljø, fx Bodil Wamberg Johanne Luise Heiberg (1987).
Den psykologisk-eksistentielle biografi koncentrerer sig snævert om hovedpersonens indre liv, gerne som det kommer til udtryk i dennes litterære værker. Den form er så godt som forbeholdt digterbiografier, fx Henrik Wivel Snedronningen (1988, om Selma Lagerlöf).
I den ene ende af det metodiske spektrum findes den dokumentariske biografi. Den genfortæller et liv i stort og småt, gerne med fyldige citater fra kilderne, men fortolkningen af kildematerialet er sparsom, fx August Baggesen Jens Baggesens Biographie (1843-56). I spektrets modsatte ende findes den romanagtige biografi. Her er kildematerialet gennem fortolkning smeltet ned til en masse, som biografen suverænt udvælger fra og former af. Han koncentrerer sig om nøglesituationerne i hovedpersonens liv og forsøger at gøre disse levende, gerne vha. tekniske midler lånt fra roman og drama, fx Aage Henriksen Den rejsende (1961), også om Jens Baggesen.
I princippet kan der skrives biografier om alle slags mennesker, men genren har ikke mindst fundet anvendelse på litteratur- og historieforskningens områder. Begge steder er biografiens værdi dog også omtvistet. I litteraturvidenskaben diskuteres det især, om beskæftigelsen med forfatterens person bidrager til (eller snarere skygger for) forståelsen af hans værker.
I den historievidenskabelige diskussion er det store spørgsmål, hvordan det enkelte menneske er stillet i forhold til historiens processer: Har individet nogen væsentlig betydning for samfundets udvikling; er det omvendt bestemt af samfundsudviklingen; eller får det kun indflydelse på udviklingen, for så vidt som dets personlige egenskaber rammer et udækket behov i samfundet?
I sidste instans er den historiske biografis problem, hvorvidt historien kan forstås gennem en beskæftigelse med enkeltmennesket. Derudover deler den litterære og den historiske biografi det problem, at de ikke (eller kun i det yderste, dokumentariske ekstrem) er strengt videnskabelige.
De beror fuldt så meget på forfatterens indlevelse og kunstneriske fremstillingsevne som på korrekte data. Den biografiske genres vigtigste betydning ligger måske heller ikke på et videnskabeligt plan, men på et moralsk eller didaktisk — idet den tilbyder en konkret viden om, hvordan livet kan forme sig og formes af det enkelte menneske.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.