Hvis man anskuer billedet i lys af tegnteori, semiotik, kan et billede defineres som et tegn, der henviser til sin genstand gennem visuel lighed. Den amerikanske filosof Charles Sanders Peirce kaldte denne lighedsrelation for ikon i sin systematiske tegnteori fra slutningen af 1800-tallet. For at kræve status som billede og ikke sprogsymbol må fx et billede af en hund i en eller anden grad ligne den virkelige hund.
Billeder kan fremtræde i både ydre fysiske sammenhænge, medier, og som indre tilsynekomster i hjernen, enten via direkte sansning fra øjet eller som forestillede mentale billeder.
I de ydre medier kan billeder optræde i to dimensioner (fx spejlbillede, maleri, tegning, fotografi, computerbillede), tre dimensioner (fx skulptur, mannequin, arkitekturmodel) eller som bevægelige sekvenser (fx tv, film, computeranimation).
De indre og mere flygtige tilsynekomster i hjernen kan inddeles i to hovedkategorier: dels billeder dannet i realtid fra nethindens direkte synsindtryk fra omgivelserne, dels forestillede mentale billeder fra fantasi, erindring, drømme eller hallucinationer. På sin vis er nethindens direkte synsindtryk kilde til alle andre billeder, idet erindringens, fantasiens, fiktionens og mytologiens billeder, gengivet i både ydre medier og som forestillede mentale billeder, alle trækker på reelt sansede fænomener. Omvendt er nethindens billeder også i betydelig grad afhjulpet af mental konstruktion, der udfylder synsfeltet ud fra erfaring med tidligere synsindtryk og foregribelser af kommende.
I deres egenskab af tegn er billeder dobbelttydige: Samtidig med at de udgør et visuelt erstatningsnærvær for fænomener, der ikke er til stede i virkeligheden, understreger de også, at de faktisk ikke er identiske med disse fænomener, men netop kun simulationer. Det gælder selv det direkte øjesyn, der netop kun udgøres af synsindtryk, billeder på nethinden, af genstanden og ikke genstanden selv. Erkendelsen af denne dobbelthed, der ligger til grund for både definition, fremstilling og aflæsning af billeder, synes at være en specifikt menneskelig evne, som dyr ikke besidder. For fuglene er eksempelvis fugleskræmslet enten en truende mand eller – når de har gennemskuet hans uægthed – et par brædder med en hat, ikke begge på en gang.
Ifølge Peirces semiotik kan billedet, hvad han kalder ikonet, underinddeles i tre, i tiltagende grad abstraherede typer: 1. Billede (med stor lighed med det reale objekt); 2. diagram (med selektiv, ”skeletteret” lighed med objektet); og 3. metafor (med en mere overført lighed med objektet). Abstraktion i billeder kan da opfattes som en i større eller mindre grad diagrammatisk tendens, hvor det forbliver flertydigt og uafklaret, hvilket objekt, billedet egentlig hentyder til. Det helt nonfigurative billede bliver dermed en grænsesituation for billedet: Billedet har pr. definition visuel lighed med noget andet end sig selv, det forbliver blot uklart hvad dette andet er.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.