Ballet er en vestlig scenedans, hvis teknik bygger på den klassiske skole, la danse d'école, men betegnelsen bruges også om værker og kompagnier. På grund af Den Kongelige Ballets stærke position i Danmark har ballet indtil 1970'erne været overbegreb for al scenedans herhjemme. I engelsktalende lande skelnes skarpere mellem ballet, hvor tåspidsdansen er et vigtigt virkemiddel, og 1900-tallets modern dance eller contemporary dance.
Faktaboks
- Etymologi
- Ordet ballet kommer af fransk ballet, af italiensk balletto, diminutiv af ballo 'dans'.
Ballet har rod i renæssancens Italien, hvor dans indgik som en forlystelse ved de små fyrstehoffer. Da Karl 8. af Frankrig i 1494 gik over Alperne for at gøre krav på Neapels trone, blev kongen og hans adelsmænd overraskede over den rige dansekultur, de mødte. Ingen fest, intet skuespil, ingen musik på scenen uden dans.
Franskmændene importerede omgående moden, og det blev ved det franske hof, at kunstarten foldede sig ud i en sådan grad, at ballettens sprog blev fransk.

August Bournonvilles første ballet over et historisk dansk emne var Valdemar, som havde premiere på Det Kongelige Teater i 1835. Billedet, der er fremstillet som en blanding af fotografi og maleri, viser en scene fra første akt. Det stammer fra Minder fra Theaterverdenen, udgivet 1881-1883 af August Westrup og Ernst Bojesen.

August Bournonvilles romantiske ballet Napoli er nærmest blevet synonym med Den Kongelige Ballet. Den er opført mere end 700 gange siden premieren i 1842; desuden gives tredjeakten som løsrevet divertissement. Silja Schandorff og Lise Stripp i tredjeaktens pas de six. Fotografi fra begyndelsen af 1990'erne.
De fem positioner.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.