Aramæisk er et semitisk sprog, der tidligst er bevidnet i indskrifter fra ca. 900 f.v.t., og som i videreudviklet form endnu bliver talt i dag i adskillige varianter. I oldtiden spillede aramæisk en enorm rolle som administrationssprog og fælles kommunikationssprog (lingua franca) i skiftende storriger i Nærorienten. Også som religiøst sprog inden for især jødedommen og kristendommen har det haft stor betydning. Det Gamle Testamente indeholder længere passager på aramæisk, og i Det Nye Testamente findes et antal aramæiske ord og udtryk, bl.a. tillagt Jesus selv. Det er en udbredt antagelse, at den historiske Jesus, som nogle mener at kunne rekonstruere bag Det Nye Testamentes beretninger, må have haft en aramæisk dialekt som modersmål.
I de ældste perioder var aramæisk forholdsvist ensartet, men med tiden udviklede forskellige varianter af sproget sig så meget, at aramæisk snarere må betragtes som en gruppe af beslægtede sprog, idet der ikke nødvendigvis er mulighed for gensidig forståelse blandt dem, der taler nutidens former for aramæisk.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.