I mytologiernes verden, ikke mindst den græske, er androgyni et symbol på helhed, den oprindelige harmoni. I fx Platons univers er den hhv. mandlige og kvindelige sjæl oprindelig én, som ved fødslen spaltes i to, der derefter søger hinanden i en erotisk stræben efter genforening. Kroppen ses som et fængsel, en forhindring for at nå denne forening. Fængsel og længsel rimer på hinanden, og længslen går udad mod det modsatte køn og opad til det forskelsløse; endemålet er identisk med begyndelsen. Enheden findes før og hinsides dualismen.
I mange skabelsesmyter er guderne og urmenneskene uden køn eller af begge køn; de kan avle med sig selv eller er tvillinger, og først senere opstår kønnenes struktur. Fx er urvæsenet Ymer i nordisk mytologi i stand til at avle med sig selv ved hjælp af sine ben, og rimturserne fødes i hans armhuler. I den bibelske skabelsesberetning skaber Gud Eva af Adams ribben. I hinduismens myter og praksis (især inden for tantrismen) er shakti den feminine kraft i universet, som forenes med den mandlige, Shiva. Ikonografisk udtrykkes dette i en figur, hvis to sider er hhv. mandlig og kvindelig, og rituelt ved en forening (et samleje) mellem en mand og en kvinde, der derigennem transcenderer deres køn og bliver ét med universets oprindelige enhed. Den kinesiske yin-yang-symbolik fremstiller en komplementær, dialektisk androgyn helhed. Loke i nordisk mytologi er en ejendommelig gud, der kan skifte køn og fx er “mor” til hesten Sleipner.
I alkymi er en søgen efter det hele menneske og den forskelsløse kvintessens i verden central.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.