Paracetamol
Af /KHOR Thing.
Licens: CC BY 2.0

Smertestillende lægemidler er lægemidler, der dæmper oplevelsen af smerte. Smertestillende lægemidler inddeles i to hovedgrupper; de ikke-morfinlignende stoffer og morfinstoffer. De ikke-morfinlignende stoffer kaldes også for non-opioider.

Faktaboks

Også kendt som
smertestillende medicin, analgetika, analgetikum (af græsk an- og algos 'smerte'), anodyna (af græsk an- og odyne 'smerte')

De almindeligste lægemidler er:

  • Paracetamol og gigtmedicin. Både paracetamol og gigtmedicin virker typisk godt på smerter i muskler og fra skelettet samt ved hovedpine. Gigtmedicin hæmmer den inflammation, der opstår i forbindelse med en vævsskade, men er ikke steroider og de kaldes derfor non-steroid antiinflammatorika, forkortet NSAID. Typiske præparater indenfor NSAID er Ibumetin® og Ipren®, som begge indholder ibuprofen. Under ét kaldes paracetamol og NSAID for non-opioider.
  • Morfinstoffer er smertestillende præparater, der virker via specifikke receptorer kaldet morfinreceptorer eller opioidreceptorer. Det er fx morfin, oxycodon og metadon. Denne gruppe af præparater er forbeholdt behandlingen af stærke smerter.

Lokale bedøvelsesmidler

Lokaltbedøvende midler hæmmer smerteimpulser og benyttes til bedøvelse i afgrænsede områder på kroppen eller tæt på rygmarven (epidural eller spinal). Behandlingen er effektiv til lindring af smerter efter operation eller ved tandlægebesøg. Blokader giver lindring lokalt og i kortere perioder (timer).

Andre smertestillende midler

Der er lægemidler, som egentlig er udviklet til brug i forbindelse med anden lidelse, men som også kan bruges som smertestillende midler. Det drejer sig blandt andet om følgende præparater:

  • midler mod depression, fx duloxetin og Noritren®
  • midler mod epilepsi, fx gabapentin og pregabalin

Læs mere i Lex

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig