Den første cirkulære accelerator, cyklotronen, blev opbygget af E.O. Lawrence i 1930'erne. Danmark var meget tidligt med i udviklingen, og i 1938 blev en sådan accelerator taget i brug ved Institut for Teoretisk Fysik (senere Niels Bohr Institutet) blandt de første i Europa.
Princippet bygger på, at en ladet partikel, der bevæger sig på tværs af et konstant magnetfelt, afbøjes i en cirkelbane. Omløbstiden afhænger ikke af energien, da radius i cirkelbanen vokser med stigende energi, faktisk lineært med hastigheden. I cyklotronen anbringes et cirkulært acceleratorkammer med form som en flad kagedåse mellem polerne af en stor magnet. Kammeret deles på tværs langs en diameter, og en vekselspænding påtvinges mellem de to halvdele. Partikler, der ankommer til gabet mellem de to halvdele, accelereres, når spændingen vender rigtigt. Vekselspændingens periode er valgt til at være omløbstiden i magnetfeltet, hvorfor partiklerne vil accelereres, hver gang de passerer gabet. Processen startes derfor med lavenergiske partikler udsendt i centrum af kammeret. De vil successivt bevæge sig langs en større og større cirkelbane og rykke ud mod randen ved tiltagende energi. Som ved de lineære acceleratorer vil partikler kun accelereres på tidspunkter, hvor spændingens fortegn passer til partiklernes retning; strålen af partikler vil derfor accelereres som bundter af partikler.
Fundamentalt er der imidlertid en forholdsvis lille maksimumsenergi (få 10 MeV-protoner) for en cyklotron, hvilket skyldes, at partiklernes masse forøges, når deres fart øges; denne relativistiske effekt er opdaget af Einstein. Som følge deraf får partiklerne en længere omløbstid med energien, og de vil komme ud af takt med vekselspændingen.
Ovenstående begrænsning førte til udviklingen af synkrocyklotronen, hvor man reducerer vekselspændingens periode i takt med den forøgede omløbstid. Herved kunne man opnå væsentligt højere energier på mere end 100 MeV for protoner. Magneten i acceleratoren bliver dog meget stor for disse høje energier, og tiden var bl.a. af denne grund moden til en ny opfindelse, nemlig synkrotronen.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.