Faktaboks

Sogn
Vråby Sogn
Provsti
Tryggevælde Provsti
Stift
Roskilde Stift
Kommune
Stevns Kommune
Vråby Kirke

Kernen i Vråby Kirke er bygget i den romanske periode (ca. 1050-1275), og i den gotiske periode (1250-1550) blev der tilføjet et tårn mod vest og et våbenhus på skibets nordside. Foto: 2012.

Af /Nationalmuseet.

Vråby Kirke er en sognekirke, der ligger sydligt i den lille by af samme navn omtrent midtvejs mellem Faxe, Køge og Store Heddinge.

Kirkebygningen

Vråby Kirke

Kirken set fra sydøst. Foto: 2012.

Af /Nationalmuseet.

Kirken består af et langhus med et senromansk skib og et gotisk kor. Den romanske periode er ca. 1050-1275, og den gotiske er 1250-1550. Den kaldes en langhuskirke, da den har et langt kirkerum, hvor skibet og koret går i et. I den gotiske tid tilføjede man desuden et tårn mod vest og et våbenhus på skibets nordside mod byen.

I dag står kirken hvidkalket med røde tegltage.

Skibet

De ældste dele af kirken er skibets langmure og vestlige gavl i kridtkvadre. Her har der efter stevnsk skik kun været et vindue i hver langmur. I skibet har der oprindeligt været en dør mod syd og en mod nord. Af dem er den sydlige, tilmurede dør bevaret, mens den nordlige dør i dag er i brug om end i helt ændret form.

Nedenfor beskrives tilbygninger i den rækkefølge, de blev opført i.

Koret

I sengotisk tid omkring år 1500 rev man det romanske kor ned og lavede det nuværende med en tresidet afslutning og stræbepiller. Der var oprindeligt et spidsbuet, højtsiddende vindue i gavlens østlige fag, mens de to andre fag i korets østlige afslutning aldrig har haft vinduer.

Tårnet

Tårnet står skævt i forhold til kirkens længdeakse, da dets sydlige muren flugter med skibets. Det er muret i bælter af kridtkvadre og munkesten.

Under taget er der i spidsbuede murfelter tvillinge-glamhuller til klokkernes lyd, og taggavlene har gotiske dekorationer af trappeformede kamtakker og højblændinger, dvs. høje, ornamentale murnicher.

Våbenhuset

På skibets nordside er der et våbenhus fra den sene middelalder, som dermed vender mod byen. Det har mure af munkesten, men taggavlen og alle enkeltheder er ombygget angiveligt i 1900-tallet i små, gule sten. Det er opført i en stil, der efterligner det gotiske formsprog med højblændinger, kamtakker og en dør, der ligger dybt i muren.

Kirkens indre

I kirken står det indre hvidkalket, og kirkerummet bærer præg af de murede, krydshvælvede lofter. Skibets to krydshvælv er tilføjet efter koret er rejst, men hvælvene i tilbygningerne er fra deres respektive opførelser.

Kalkmalerier i Vråby Kirke

Kalkmalerier i Vråby Kirke

Kalkmalerierne i Vråby Kirke kan ikke ses fra kirkerummet. De forestiller to hoveder med glorie, det til højre med langt gult hår. Foto: 2012.

Kalkmalerier i Vråby Kirke
Af /Nationalmuseet.

Kalkmalerierne i Vråby kirke er ikke synlige fra kirkerummet. På kirkeloftet er der over hvælvet kun bevaret øverste del af en scene, som formentlig er fra motivet kaldet besøgelsen. Fragmentet fra den gotiske periode er forholdsvis velbevaret og kan muligvis være udført af højelseværkstedet i 1425-1450.

Inventar i Vråby Kirke

Vråby Kirkes kirkerum

Vråby Kirke har hvidkalkede hvælvinger. Altertavlen er fra 1602, og maleriet i midterfeltet er af motivet den hellige nat.

Af /Nationalmuseet.

Bortset fra kirkens bænke, der er fra 1900-tallet, er flere af de store inventarstykker fra renæssancen.

Alteret

Altertavlen fra 1602 er bygget op omkring marmorerede søjler med prydbælter, dvs. dekorative bælter om søjlens bund. I midten ses en nyere kopi på metalplade efter en original fra 1600-tallet af den hellige nat. I tavlens resterende felter er nyere bemalinger med skriftsteder.

Prædikestolen

Prædikestolen fra 1610 er i stil fra højrenæssancen. Den er udført af Hans Snedker fra Enderslev. Den har i fagene nyere bemalinger med skriftsteder, men herimellem står der livfulde, kraftige figurer af evangelisterne, der måske er lavet af Engelbert Chastensen.

Døbefonten

Døbefonten af gråt marmor er fra 1830’erne. Den er et serieproduceret arbejde fra det sydlige Tyskland med en lav kumme og højt skaft på en firkantet fod.

Gravminder

I korets gulv ligger der en gravsten fra 1663, som har hovedenden mod syd. Man ved ikke hvem den er opført over.

Kirkegården

Kirkegården har fået en ny mur omkring i løbet af 1900-tallet, hvor indgangen var mod nord. I 1990’erne etablerede man på ydersiden af kirkegårdens vestlige mur en toiletbygning og en graverbygning, der består af moduler af særegne gavlbygninger med rundbuede tage. Mellem bygningerne har man omkring 2020 etableret en ny indgang til hovedindgangen.

Læs mere i Lex

Eksterne links

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig