Faktaboks

Sogn
Veng Sogn
Provsti
Skanderborg Provsti
Stift
Aarhus Stift
Kommune
Skanderborg Kommune

Veng Kirke. Foto: 2013.

.

Veng Kirke. Foto: 2013.

.

Veng Kirke. Foto: 2013.

.

Veng Kirke. Foto: 2013.

.

Veng Kirke.

.

Veng Kirke.

.

Veng Kirke er en romansk kirke, som i lighed med andre kirker bygget i samme periode, har gennemgået flere ombygninger i sin eftertid. Kirkens komplekse grundplan kan skyldes det faktum at kirken indgik som klosterkirke til et benediktinerkloster i 1100-tallet, som ikke længe efter bliver forladt, og således overgår til at blive almindelig sognekirke.

Kirken ligger i landsbyen Veng, ca. 9 km nordvest for Skanderborg.

Kirkebygning

Kirken består af et kor med apsis, skib og tårn, hvoraf kun den nedre del er bevaret, fra romansk tid, opført omkring år 1100. Derudover er der to symmetriske og næsten ens sidebygninger på skibet, som også er fra denne tid. Senere i middelalderen, i gotisk tid, blev kirken overhvælvet og det romanske tårn reduceres i højden, og der bygges i stedet tårn over den søndre sidebygning. I senmiddelalderen bygges også kirkens våbenhus.

I dag er kirken hvidkalket udvendigt, mens taget er belagt med røde tegl.

Den romanske kirke

I romansk tid blev mange kirker opført af natursten. Dette gælder også i Veng Kirke, hvor de ældste dele er bygget af frådsten. Af oprindelige detaljer i kirken, kan nævnes korets vægge, som har arkader i form af murede nicher adskilt af søjler. Søjleudsmykningen ses også ved apsis- og korbuen.

Kirkens to sidebygninger, som ligeledes er oprindelige, har næsten kvadratisk grundplan og er i to stokværk, dvs. etager. De har begge mod øst en halvkuppelhvælvet apsisudbygning ligesom koret, og står i forbindelse med skibet via rundbuede åbninger. Bygningernes øvre stokværk har i væggen mod skibet et dobbeltvindue – dog er det i det søndre afsnit tilmuret pga. det tilbyggede tårn.

Det oprindelige tårnrum mod vest, som er det eneste der er tilbage af det ældste tårn, fungerer i dag som kirkens forhal.

Gotikkens tilbygninger

Tårnet, som er bygget oven på den søndre sidebygning, er opført af gotikkens foretrukne byggemateriale, munkesten. Over sidebygningen indeholder tårnet et halvt og to hele stokværk, hvor der i dag er adgang via en trappe i bygningens apsis. Klokkestokværket øverst er udstyret med dobbelte glamhuller mod hvert verdenshjørne, hvorfra klokkens klang kan undslippe.

Våbenhuset, som også er bygget i senmiddelalderen, er bygget om i 1792 og bærer præg heraf med gavlen i klassicistisk stil med en dørportal omgivet af halvcirkulære vinduer.

Kalkmalerier i Veng Kirke

På kirkens triumfbue blev i 2003 afdækket et romansk kalkmaleri, som består af et billedbånd med rankeslyng og ornamentik i form af trekløverblade og bægerblomster. Derudover ses motiver af dyre- og menneskefigurer, fx fugl og løve.

Inventar i Veng Kirke

Inventaret i Veng Kirke er fra flere forskellige perioder af kirkens lange historie. Af kirkens oprindelige inventar er bevaret alterbordet og den romanske døbefont.

Inventar fra romansk tid

Kirkens alterbord er fra kirkens første tid. Det er bygget op af frådsten og granit. På bordets overflade er et hul, hvori der har været nedlagt et relikvie i form af en rød pose omviklet med klude, som tilsyneladende er resterne fra en helgengrav, som senere fjernes.

Kirkens døbefont af granit tilhører en større gruppe af fonte i Østjylland, som alle er dekoreret med løvemotiver. Kummen har reliefudsmykning bestående af to par modstillede løver med fælles fremspringende mandshoved.

Inventar fra renæssancen

Altertavlen fra omkring 1590 står med en bemaling, som stammer fra en restaurering i 1938, som er en rekonstruktion af de oprindelige farver. I storfeltet ses en fremstilling af nadveren, mens der i de tre mindre malerier øverst ses i midten den opstandne Kristus på graven, som flankeres af de to billeder af mænd med glorie, hvoraf den ene muligvis er Johannes. Altertavlen er i dag opstillet på den søndre tilbygnings vetstvæg.

Prædikestolen er fra omkring år 1600, og har fem fag med todelte storfelter adskilt af søjler og med malerier fra 1641 af Kristus flankeret af de skrivende evangelister med deres tegn ved siden af.

Inventar fra nyere tid

I korets øst- og sydvindue har kunstneren Erik Heide skabt glasmosaikker til vinduesåbningerne i 2005. I samme forbindelse er den nye alterprydelse, som består af en stiliseret kristusfigur, også kommet til.

Gravminder

I den nordre tilbygning er en stor gravsten fra 1626 med trekvartfigurer af tre små børn ophængt af birkefoged Knud Andersen. Den er udført i grå kalksten med reliefportrætter af børnene, som alle holder hænderne samlet foran brystet i bøn.

I kapellets niche foran rummets apsis er opstillet en gitterportal, som stammer fra et ny nedlagt slægtskapel fra 1700-tallet. Den er udført som en tofløjet portal med bladranker og malede våbenskjold for slægten. På kapellets vestvæg hænger en mindetavle fra 1790, som består af en cirkulær træplade omgivet af en laurbærkrans og med gulmalede bibelcitater.

Læs mere i Lex

Eksterne links

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig