Treschow er en dansk slægt, der kan føres tilbage til købmand i Næstved Niels Hansen (død 1593), hvis sønner førte tilnavnet Træskomager, og hvoraf det senere slægtsnavn, Treschow, er afledt. Niels Hansen var i sidste halvdel af 1500-tallet en af Næstved Bys rigeste købmænd. Han skal i 1568 og 1575 have været byens rigeste borger og opføres i regnskaberne stadig som nr. 2 lige til sin død i 1593.
Niels Hansen var far til Rasmus Nielsen Træskomager (død 1633), som også var købmand i Næstved og i sin tid byens mest fremtrædende borger. Som tilnavnet angiver, må han have haft en omsætning af træsko og måske selv have haft et træskoværksted.
Niels Hansen var formentlig også far til den Søren Nielsen Træskomager, som nævnes 1602 og som i 1680 var far til vikar ved Lunde Domkapitel Rasmus Sørensen Treschow (død 1684), der blev stamfar til en udbredt slægt Lund.
En af Rasmus Nielsen Træskomager børn var rådmand i Stege Giort Rasmussen Træskomager (død 1665). I 1648 hævede han arven efter sin far, og i 1653 var han bosat i Stege på Møn, hvor han året efter tog borgerskab. I de følgende år var han skibsreder og købmand i Stege, hvor han også var rådmand. Med tiden løb han dog ind i mange forskellige økonomiske vanskeligheder, der medførte flere vidtløftige processer. Da han døde i 1665, blev hans bo straks taget under behandling. Udfaldet af skiftet kendes ikke, men det synes bl.a. ud fra den uddannelse, som hans børn fik, og de forhold, som de levede under, at de ikke har manglet midler.
Tilnavnet Træskomager gik fra faderen over til Giort Rasmussen. I en af dennes mange processer, en højesteretssag fra 1664, gengives i samme aktstykke hans tilnavn i de tre skrivemåder, der kendes frem til det nu anvendte slægtsnavn. Først kaldes han Giort Træskomager, lidt længere fremme kaldes han Treschoumager og til sidst skrives han Giort Treschou.
Giort Rasmussen Treschou var far til generalforvalter i Trondhjem Distrikt Herman Treschow (1665-1723), hvis søn var Gerhard Treschow (1703-1765). Han kom til København, hvor han blev dimitteret i 1720 til universitetet. Han fik i 1723 plads på Borchs Kollegium, hvor han i årene 1724-1727 udgav disputatser over kristendommens lære, der kunne findes hos hedenske filosoffer. De viste hans evne til at bearbejde stof og vidnede om hans store belæsthed. I 1730 blev han teologisk kandidat og blev samme år sognepræst i Birkerød, hvor han i sin mere end 30-årige præstetid var en nidkær og myndig sogneherre. Han blev af samtiden anset for at være en af sin tids talentfulde poeter. Han imødegik angreb på sin egen stand i skrifter, der er præget af en konservativ helhedsopfattelse. Hans største indsats er udgivelsen af værket Danske Jubel-Lærere fra 1753, der var det første arbejde af den art i Danmark. Bogen er endnu et brugt værk, når den ældre gejstlige personalhistorie studeres.
En anden søn af Herman Treschow (1665-1723) var sognepræst i Søllerød Herman Treschow (1705-1774), som var far til Herman Treschow (1739-1797). Han blev dimitteret i 1755 til universitetet i København og udgav i studietiden tre disputatser om bibelteksternes integritet, der bl.a. vidner om hans evne til at udtrykke sig på latin. Han blev i 1764 teologisk kandidat og rejste i årene 1768-1772 til Tyskland (Göttingen), Østrig (Wien), Frankrig og England, hvor han især foretog tekstkritiske studier af biblen. Efter hjemkomsten blev han i 1773 professor i teologi ved universitetet. Men året efter udnævntes han til sognepræst ved Garnisons Kirke i København, hvor han forblev til sin død. Her udfoldede han en filantropisk virksomhed, han gjorde sig fortjent af skolevæsenet, oprettede skole for soldaterbørn og en arbejdsanstalt for fattige gamle. Han var en af hovedstadens mere fremtrædende prædikanter, hvad hans udgivne prædikener i flere bind (1773-1796) vidner om.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.