Anton Rosens Hus

En omfattende restaurering har ført Anton Rosens Hus tilbage til sit oprindelige udseende ved hjælp af bygningsarkæologiske undersøgelser, Rosens originale tegninger og hans håndskrevne arbejdsbeskrivelser.

Anton Rosens Hus

Tranebjerg er hovedbyen på Samsø og administrationscentret for Samsø Kommune. Byen har omkring 850 indbyggere (2024).

Faktaboks

Etymologi

Den ældst kendte kilde til bynavnet stammer fra år 1424, hvor den optræder som Tranberg. Senere former er Trandbierg (1530) og Traneberg (1844). Formentlig er navnet en sammensætning af fuglenavnet trane og bjerg, som tidligere betød 'bakke'.

Tranebjerg ligger centralt på Sydøen med håndværk, industri, detailhandel, banker, hotel, restauranter, cafeer, skole og øens Sundheds- og Akuthus. Den nordlige del af byen har adskillige enkeltgårde og vidner om Tranebjergs fortid som landsby.

Samsø Museum er opbygget i 1917 som en kopi af en gammel gård fra Nordby. Øens turistkontor, Visit Samsø, er sammen med kommunale udstillingslokaler indrettet i den tidligere tekniske skole, opført 1900 af Anton Rosen.

Tranebjerg Kirke

Tranebjerg Kirke er en stor gotisk teglstensbygning fra omkring 1350 med senere om- og tilbygninger. Ved kirken ligger voldstedet Gammel Brattingsborg, hvor der ved udgravninger i 2008 blev påvist rester af en velbefæstet borg fra 1100-1200-tallet med kirke. Fundene tyder på, at middelalderkrøniken Lundeårbogens oplysninger om Marsk Stigs ødelæggelse af borgen på Samsø i 1289 gælder dette borganlæg.

Kirkeladen

Kirkeladen.
Kirkeladen ved Tranebjerg Kirke signaliserer i al sin arkitektoniske enkelthed både rigdom, magt og ro.
Kirkeladen.

Foran kirken står Kirkeladen, en hvidkalket bygning med kamtakkede gavle og rødt tegltag. Den er fra omkring 1350 og den eneste tilbageværende på Samsø. Tranebjerg Kirkeladen er en af de bedst bevarede og største i Danmark og har tidligere tilhørt Brattingsborg Gods indtil 1960.

På stien mellem laden og selve kirken er der bevaret en færist, der skulle holde onde onder, spøgelser, kreaturer og grise væk fra kirkegården. I 1964 blev den fredet i klasse A.

Under Englandskrigene blev Kirkeladen brugt til opbevaring af krudt og kugler og under Anden Verdenskrig til at skjule nedkastede våben. I dag bliver Kirkeladen brugt som depotrum for kirken.

Byens historie

Michael Blegvad
Julie Marstrands buste af Michael Blegvad står midt i den tidligere skolegård. I baggrunden ses realskolens gymnastiksal, der fungerede indtil 2012. Sandsynligvis bliver bygningen bevaret og restaureret som en del af byens kulturarv.
Michael Blegvad

I midten af 1800-tallet udviklede Tranebjerg sig fra en landsby til en købstadslignende by. Gårdene flyttede ud på landet, mens håndværkere og handlende slog sig ned i byen, der hurtigt fik fx farveri, telegrafstation, dommerkontor, trykkeri og maskinfabrik.

Michael Blegvad (1849-1917) stiftede med stor succes Samsø Realskole i 1885. Fire år senere blev skolen udvidet med en landskendt kostskole, og snart blev en ny gymnastiksal bygget. Foran gymnastiksalen blev der i 1917 rejst et af Samsøs mest betydningsfulde kunstværker: en buste af Michael Blegvad, skabt af hans svigerdatter, billedhuggeren Julie Marstrand.

Læs mere i Lex

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig