Faktaboks

Tomas Lagermand Lundme
Født
20. maj 1973, Amager

Tomas Lagermand Lundme er en dansk forfatter, dramatiker, billedkunstner, skuespiller og fotograf. Han er uddannet på blandt andet Gøglerskolen, Forfatterskolen og Det Kongelige Danske Kunstakademi.

Hans brede kunstneriske virke omfatter udstillinger, installationer, børnebøger, ungdomsbøger, romaner og digtsamlinger. Han har modtaget talrige legater, herunder Statens Kunstfonds Arbejdslegat.

Forhud

Lagermand Lundme begyndte at skabe kunst og udstille i en tidlig alder. I 1998 debuterede han med den voldsomme, eksperimenterende og rå roman Forhud. Den fortæller lakonisk i korte, abrupte øjebliksbilleder om en ung mandlig sexarbejder og hans mor, kunder og omgivelser.

Den unge mand er fra barnsben blevet misbrugt af sin morfar og sin ulykkelige mor, og diverse skiftende 'fædre' fortsætter udnyttelsen. En fast elsker, 'Uniformen', oplærer drengen i diverse sadomasochistiske praktikker og leverer stoffer som belønning. Den kærlige ven, Steffan, er anderledes omsorgsfuld. Betegnende for den kuldslåede romans kynisme dør Steffan af aids.

Lyst, lidelse og smerte

Romanen er ingen entydig offerfortælling, for hovedpersonen fremstår selv som desillusioneret, kynisk og lystfyldt manipulerende: ”Jeg er det bedste der kan ske for en mand”. Han betragter selv sin krop som et stykke kød, og de mange erotiske transaktioner blander smerte, lidelse, lyst og magt.

De homoseksuelle møder udpensles detaljeret og pornografisk i traditionen fra amerikanske beat-lyrikere som Allen Ginsberg og William S. Burroughs og en senere provo-forfatter som Dennis Cooper.

Romanen temaer viser slægtskab til Elo Sjøgren og peger frem mod Bjørn Rasmussen, der har skrevet et lyrisk forord til genudgivelsen i 2014, samt Niels Henning Falk Jensby. Romanen har fået status som kultbog.

Seksualitetens skyggesider

Tilværelsens og især seksualitetens skyggesider undersøges videre i den barske roman Nation Lisbeth fra 2001. Romanen handler om en grotesk familie med en sadistisk borgmesterfar, en mor, der er kørestolsbruger, og to misbrugte og misbrugende sønner. Alle er de ulykkelige eksistenser.

Også denne beretning er dramatisk, direkte og lakonisk fortalt med et voldsomt billedsprog og provokerende fremstillinger af erotiske situationer, hvor lyst, lidelse, begær og smerte blandes.

Børn og unge

I 2001 indledte Lagermand Lundme en serie af børnebøger om Hanne Hundige. I 2015 udgav han ungdomsromanen Amager Halshug, der, inspireret af hans egen barndom, udspiller sig i en frisindet venstreorienteret arbejderklassefamilie på Amager. Den handler om en ung dreng, Thomas (ikke Tomas!) og hans besværlige vej til at springe ud som bøsse.

Amagerkansk ungdom

Dette biografiske materiale blev i 2016 udviklet til den klassiske dannelsesroman Alt er mit. Romanen er skrevet i en rolig, realistisk stil, hvor alvor og humor blandes på en måde, der kan minde om den unge Klaus Rifbjergs Amagerdigte. Man følger den unge Thomas, der vokser op med sin lillebror i en frisindet hippiefamilie. Familien er dog hærget af tabuer og hemmeligheder, fx tvivler Thomas på, at hans fader, som han overhovedet ikke ligner, er hans biologiske far.

Barndommen er præget af forældrenes selvrealisering, der medfører, at de svigter sønnerne. Thomas ender med at hænge ud i Amagercenteret og lege punker, indtil mascaraen giver ham øjenbetændelse. Også denne roman beskriver hovedpersonens udspring som bøsse. Dette er intet problem for forældrene, der derimod er forfærdede over, at lillebroren vil spille fodbold og altså ikke fremstår som en ”blød” mand.

Jeg er ikke dig

I 2013 undersøgte Lagermand Lundme i digtsamlingen Jeg er ikke dig kærlighedens væsen på en anderledes poetisk og stilfærdig måde. Her er det tosomheden, der undersøges gennem en række hverdagsnedslag i et parforhold mellem en barnlig, legesyg, kunstnerisk, sårbar og idealistisk mand og hans lidt ældre og mere 'voksne', rationelle og jordnære samlever.

Man følger forholdets udvikling fra stormende forelskelse til nøgtern dagligdag og vanskelighederne ved intimitet og kærlighed: ”når weekenderne bliver sværere end hverdagene”. Bogen rummer illustrationer af forfatteren.

Fra romantik til rutine

Tosomheden og parforholdet er også centrale temaer for romanen En rigtig kærlighed fra 2019. Den beretter om et mangeårigt parforhold, der begynder med romantik, udvikler sig med ejerlejlighed, kat og sommerhus og slutter med rutine og tomhed. To mænd – igen af forskellig alder og sind – flytter sammen, men udfordres af kommunikationsproblemer, udenomsægteskabelig seksualitet og jalousi.

I beretningen optræder en voldsom, traumatisk og homofobisk hadforbrydelse, der indeholder bortførelse og tyveri. Ligesom i Alt er mit er stilen lavmælt realistisk og ofte finurligt humoristisk. Romanen er en psykologisk undersøgelse af parforholdsdynamikken i et mangeårigt mandesamliv mellem romantik og rutine.

Læs mere i Lex

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig