Efter at Taiwan i 1945 blev indlemmet i Republikken Kina, oplevede øen en hyperinflation som følge af den borgerkrig, der herskede mellem Guomindang (GMD) og Kinas Kommunistiske Parti (KKP). Efter at GMD tabte borgerkrigen og flygtede til Taiwan, som nu var det eneste, der var tilbage af Republikken Kina, fokuserede GMD-regeringen på at stabiliserede den taiwanske økonomi.
Da USA ønskede at beskytte GMD i Taiwan mod kommunisterne i Kina, sendte amerikanerne i perioden 1950-1965 cirka 1,5 milliarder amerikanske dollars i økonomisk støtte til GMD-regimet, der skulle hjælpe med at stabilisere økonomien mod hyperinflation samt sikre, at GMD kunne fastholde høje militære udgifter til at afskrække KKP fra at invadere Taiwan. Støtten blev dog efterhånden gjort betinget af, at Taiwan fokuserede på at anvende sine økonomiske ressourcer til at skabe grundlag for en langsigtet vækstudvikling. I løbet af 1950'erne og 1960'erne lykkedes det ikke blot GMD at få stabiliseret økonomien, men man skabte også en massiv øget vækst, der gjorde Taiwan til et økonomisk mirakel og til en af Asiens fire små tigerøkonomier (sammen med Japan, Singapore og Sydkorea). Den voldsomme økonomiske vækst i Taiwan siden 1960 kan især ses på stigningen i BNP pr. indbygger. I 1949 var BNP pr. indbygger på 170 amerikanske dollars, hvorimod BNP pr. indbygger lå på 13.500 amerikanske dollars i 1996.
Det var flere årsager til det taiwanske økonomiske mirakel. Først og fremmest førte GMD-regeringen en målrettet økonomisk politik med fokus på at gøre Taiwan til en førende eksportør af industrivarer. En devaluering af den taiwanske dollar samt udviklingen af særlige toldfrie eksportzoner gjorde Taiwan lukrativt i produktion af tekstiler i 1960'erne. I løbet af 1970'erne og 1980'erne blev Taiwan dog førende indenfor produktion og udvikling af elektronik, herunder især halvledere til fjernsyn og senere mikrochips til computere. Årsagerne til, at Taiwan kunne omlægge sin produktion fra tekstiler til højteknologiske industrivarer i 1970'erne og 1980'erne var både, at GMD havde investeret meget i uddannelse af befolkningen, og at fagforeningerne var meget svage under undtagelsestilstanden, som GMD havde indført på øen i 1947. Det betød, at Taiwan kunne tilbyde virksomheder en højt uddannet, men forholdsvis lavt lønnet arbejdskraft, hvilket gjorde, at mange højteknologiske virksomheder så Taiwan som et lukrativt sted at producere. Centralt i denne overgang til udvikling og produktion af elektronik var også grundlæggelsen af Det Industrielle Teknologiske Forskningsinstitut i 1973, som var et udtryk for en stigende statslig investering i elektronikbranchen, og som i 1980'erne skabte flere store taiwanske virksomheder såsom UMC (United Microelectronics Corporation) og TSCM (Taiwan Semiconductor Manufacturing Corporation).
I kølvandet på Kinas reformer i slutningen af 1970'erne blev forholdet mellem Taiwan og Kina en smule forbedret, og taiwanske virksomheder begyndte i stort omfang at investere i Kina. Det skete almindeligvis gennem selskaber registreret i Hongkong, da Taiwans regering først fra 1990 tillod landets virksomheder at investere direkte i Kina.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.