Taiwans eksport 2024 - Procentfordeling af eksportlande (samlet eksport: 43,59 mia. US$)

Kina 19,3
USA 22,6
EU 5,9
ASEAN lande 20,4
Hong Kong 12,5
Japan 5,2
Sydkorea 4,5
Øvrige lande 9,6
Kilde: International Trade Administration, Ministry of Economic Affairs, ROC

Taiwans import 2024 - Procentfordeling af importlande (samlet import: 37,51 mia. US$)

Kina 19,5%
USA 9,7%
EU 9,5%
ASEAN lande 11,6%
Hong Kong 0,3%
Japan 12,6%
Sydkorea 12,5%
Øvrige lande 24,2%
Kilde: International Trade Administration, Ministry of Economic Affairs, ROC

Taiwan har en højt udviklet fri markedsøkonomi. Målt på købekraftsparitet er Taiwan rangeret som den ottendestørste økonomi i Asien, og den 21.-største økonomi i hele verden.

Mens Taiwan af politiske årsager har været forbeholden over for en tæt økonomisk integration med Kina, har Kina siden sit medlemskab af FN i 1971 til gengæld blokeret for taiwanesisk medlemskab af de fleste internationale organisationer med få undtagelser såsom Asian Development Bank og Asia-Pacific Economic Co-operation.

Taiwans økonomiske udvikling tog for alvor fart i 1960'erne, hvor Taiwan gennemgik et "økonomisk mirakel" og blev en af de fire såkaldte tigerøkonomier i Asien. Her var det især udvikling og produktion af halvledere og senere mikrochips, som gjorde Taiwan til et førende producent af højteknologiske industrivarer. I dag huser Taiwan nogle af verdens største teknologivirksomheder såsom TSMC (Taiwan Semicondutor Manufacturing Company Limited), UMC (United Microelectronics Corporation) og Hon Hai Technology Group, bedre kendt som Foxconn.

Til trods for den store økonomiske vækst fra 1960 til 1990'erne, har Taiwan fra 2000 oplevet flere økonomiske udfordringer, der har truet den økonomiske vækst i landet. Siden 2015 har flere økonomer anslået, at den største trussel mod en fortsat økonomisk vækst i Taiwan er de såkaldte fem industrielle mangler (land, vand, energi, arbejdskraft og talent).

Den historiske udvikling af Taiwans moderne økonomi

Taiwans økonomi som japansk koloni 1895-1945

Grundstenene til Taiwans moderne økonomi blev lagt i årene 1895-1945, hvor Taiwan var en japansk koloni. Japan førte en kolonipolitik i Taiwan, som sigtede efter at udvikle og effektivisere Taiwans landbrug ved brug af japansk teknologi og derved gøre Taiwan i stand til at eksportere landbrugsvarer til Japan. Taiwan blev dermed en væsentlig del af det japanske imperium, og især det taiwanske sukkerlandbrug blev en central del af japansk økonomi.

Derudover fokuserede Japan på at modernisere og udvikle Taiwans infrastruktur for at sikre en mere effektiv logistik på hele øen. Fra 1900 til 1940 blev Taiwans jernbanenetværk tidoblet, og vejnettet blev udvidet fra ca. 200 kilometer til 5.000 kilometer. Derudover anlagde japanerne også store kunstige vandingsanlæg for at sikre mere stabilt adgang til vand for de mange taiwanske bønder.

Den økonomiske udvikling i årene 1895-1945 tilgodeså hovedsageligt de japanske virksomheder, som kunne udnytte Taiwans landbrug og naturressourcer, men udviklingen og modernisering af især infrastruktur blev senere væsentlig i Taiwans økonomiske udvikling.

"Det taiwanske mirakel" – fra inflation til tigerøkonomi 1945-1987

Efter at Taiwan i 1945 blev indlemmet i Republikken Kina, oplevede øen en hyperinflation som følge af den borgerkrig, der herskede mellem Guomindang (GMD) og Kinas Kommunistiske Parti (KKP). Efter at GMD tabte borgerkrigen og flygtede til Taiwan, som nu var det eneste, der var tilbage af Republikken Kina, fokuserede GMD-regeringen på at stabiliserede den taiwanske økonomi.

Da USA ønskede at beskytte GMD i Taiwan mod kommunisterne i Kina, sendte amerikanerne i perioden 1950-1965 cirka 1,5 milliarder amerikanske dollars i økonomisk støtte til GMD-regimet, der skulle hjælpe med at stabilisere økonomien mod hyperinflation samt sikre, at GMD kunne fastholde høje militære udgifter til at afskrække KKP fra at invadere Taiwan. Støtten blev dog efterhånden gjort betinget af, at Taiwan fokuserede på at anvende sine økonomiske ressourcer til at skabe grundlag for en langsigtet vækstudvikling. I løbet af 1950'erne og 1960'erne lykkedes det ikke blot GMD at få stabiliseret økonomien, men man skabte også en massiv øget vækst, der gjorde Taiwan til et økonomisk mirakel og til en af Asiens fire små tigerøkonomier (sammen med Japan, Singapore og Sydkorea). Den voldsomme økonomiske vækst i Taiwan siden 1960 kan især ses på stigningen i BNP pr. indbygger. I 1949 var BNP pr. indbygger på 170 amerikanske dollars, hvorimod BNP pr. indbygger lå på 13.500 amerikanske dollars i 1996.

Det var flere årsager til det taiwanske økonomiske mirakel. Først og fremmest førte GMD-regeringen en målrettet økonomisk politik med fokus på at gøre Taiwan til en førende eksportør af industrivarer. En devaluering af den taiwanske dollar samt udviklingen af særlige toldfrie eksportzoner gjorde Taiwan lukrativt i produktion af tekstiler i 1960'erne. I løbet af 1970'erne og 1980'erne blev Taiwan dog førende indenfor produktion og udvikling af elektronik, herunder især halvledere til fjernsyn og senere mikrochips til computere. Årsagerne til, at Taiwan kunne omlægge sin produktion fra tekstiler til højteknologiske industrivarer i 1970'erne og 1980'erne var både, at GMD havde investeret meget i uddannelse af befolkningen, og at fagforeningerne var meget svage under undtagelsestilstanden, som GMD havde indført på øen i 1947. Det betød, at Taiwan kunne tilbyde virksomheder en højt uddannet, men forholdsvis lavt lønnet arbejdskraft, hvilket gjorde, at mange højteknologiske virksomheder så Taiwan som et lukrativt sted at producere. Centralt i denne overgang til udvikling og produktion af elektronik var også grundlæggelsen af Det Industrielle Teknologiske Forskningsinstitut i 1973, som var et udtryk for en stigende statslig investering i elektronikbranchen, og som i 1980'erne skabte flere store taiwanske virksomheder såsom UMC (United Microelectronics Corporation) og TSCM (Taiwan Semiconductor Manufacturing Corporation).

I kølvandet på Kinas reformer i slutningen af 1970'erne blev forholdet mellem Taiwan og Kina en smule forbedret, og taiwanske virksomheder begyndte i stort omfang at investere i Kina. Det skete almindeligvis gennem selskaber registreret i Hongkong, da Taiwans regering først fra 1990 tillod landets virksomheder at investere direkte i Kina.

Taiwans økonomi under demokratiseringen 1987-2000

Afskaffelsen af undtagelsestilstanden i 1987 og demokratisering af det taiwanske samfund i 1990'erne havde også stor indvirkning på Taiwans økonomi.

I de første par år efter 1987 var der en smule uro i den taiwanske økonomi, da virksomheder m.m. skulle vende sig til, at befolkningens nye frihedsrettigheder gjorde, at lønmodtagere måtte strejke og demonstrere for bedre løn og arbejdsforhold. Men i løbet af 1990'erne blev denne uro stabiliseret, da både arbejdsgiverne og lønmodtagerne fik vænnet sig til det nye og mere fri samfund. Demokratiseringen medførte også, at taiwanere nu kunne handle og etablere virksomheder i Kina. Dette gjorde, at samhandlen mellem Taiwan og Kina steg betragteligt i 1990'erne, og især Taiwans store elektronikvirksomheder begyndte at flytte dele af deres produktion til Kina. Taiwans økonomi begyndte således i 1990'erne at skifte fra at være afhængig af handel med USA og Vesten til at blive mere knyttet til handel med Kina.

I hovedparten af 1990'erne var den økonomiske vækst i Taiwan på omkring 6-7 % om året. Som de fleste andre lande i regionen blev Taiwan dog ramt af den internationale finansielle krise i 1997. Aktiekurserne faldt kraftigt, og Taiwans valuta, Ny Taiwan dollar, mistede omkring 20 % i værdi over for dollaren. Imidlertid ramte krisen ikke realøkonomien hårdt, hvilket især skyldtes, at banksektoren var i en relativt sund forfatning. Væksten faldt derfor kun lidt, mens arbejdsløsheden steg til omkring 3 %.

En højteknologisk økonomi med udfordringer 2000-2024

I marts 2000 vandt oppositionskandidaten Chen Shui-bian fra Det Demokratiske Progressive Parti (DPP) præsidentvalget i Taiwan. Det var første gang, at et andet politisk parti end GMD havde regeringsmagten, og det medførte også økonomiske forandring i Taiwan. Da DPP er et politisk parti grundlagt omkring en taiwansk nationalidentitet, er partiets mærkesag derfor at kæmpe for at få Taiwan anerkendt i FN og andre internationale organisationer samt at kæmpe imod Kinas krav om, at Taiwan er en del af Kina. I perioden 2000-2008 med Chen Shui-bian som præsident prøvede DPP-regeringen derfor at få Taiwan optaget i flere internationale økonomiske organisationer, samtidig med at DPP prøvede at reducere den stigende økonomiske afhængighed af Kina, bl.a. ved at øge incitamenterne til at investere i det øvrige Sydøstasien. Finanskrisen i 2008 gjorde det dog svært for DPP-regeringen at gøre Taiwan mere uafhængig af Kina, og DPP mistede regeringsmagten netop det år, bl.a. på grund af de økonomiske problemer, som Taiwan stod i som følge her af.

Fra 2008 til 2016 sad Ma Ying-jeou og GMD igen med regeringsmagten, og de indledte et tæt økonomisk samarbejde og integration med Kina. Kulminationen på dette samarbejde var en handelsaftale med Kina i 2014, som skulle åbne op for kinesiske investeringer i flere taiwanske brancher. Handelsaftalen blev dog rullet tilbage efter store folkelige folkelige protester fra især de unge taiwanere, kendt som Solsikkebevægelsen.

I 2016 kom DPP igen til regeringsmagten, da Tsai Ing-wen vandt præsidentvalget og blev Taiwans første kvindelige præsident. Selvom Tsai Ing-wen i sin periode som præsident fra 2016 til 2024 prøvede at gøre Taiwans økonomi mindre afhængig af Kinas, er Kina stadigvæk i dag Taiwans største handelspartner. Under Covid-19 pandemien kom Taiwan økonomisk bedre igennem end mange andre asiatiske lande, da Taiwan havde et effektiv kommunikations- og infrastruktur til at håndtere epidemier.

Til trods for skiftende regeringers forskellige økonomiske politikker har Taiwans økonomi siden år 2000 stadig været båret frem af den højteknologiske elektronikbranche samt en stærk banksektor. Men Taiwan har også siden 2000 oplevede større og større udfordringer mht. en faldende demografi (i 2022 lå fødselsraten på 0,89 pr. kvinde), stigende leveomkostninger, stagnerede lønninger og en generel stigende ulighed. Især præsidentvalget i 2024 kom til at handle om disse økonomiske emner, som flere og flere taiwanere er frustreret over, at regeringen ikke får løst.

Taiwans fem industrielle mangler

Siden 2015 har flere økonomer forklaret Taiwans stigende økonomiske udfordringer med, at Taiwan har fem strukturelle industrielle mangler (land, vand, energi, arbejdskraft og talent). Disse fem industrielle mangler skaber især en barrier for investeringer i Taiwans mikrochip- og elektronikindustri, og derfor har den private industrisektor i flere år opfordret regeringen i Taiwan til at gøre noget for at løse disse strukturelle mangler.

Mangel på land

Taiwans hovedø er kun godt 394 kilometer lang og 144 kilometer bred. Det meste af øens østlige del er bjerge, hvilket betyder, at størstedelen af Taiwans befolkning på godt 23,5 millioner mennesker bor i det vestlige lavland. Taiwan er dermed et af de tyve tættest befolkede steder i verden, hvilket betyder, at land til udbyggelse af industri og landbrug er sparsomt på den forholdsvis lille ø.

Mangel på vand

Taiwans vandressourcer er også forholdsvis små, hvilket kan være et stort problem for mange taiwanske virksomheder inden for højteknologiske brancher. Den taiwanske regering besluttede derfor i 2017 at investere og udvikle flere vandreserver for at sikre forsyning af vand til hele øen.

Mangel på energi

En af Taiwans største udfordringer siden 2000 er, at landet stort set ikke selv producerer noget energi. Taiwan importerer derfor olie, naturgas og kul fra andre lande. Da Taiwan ikke er anerkendt i FN, og da konflikten med Kina hele tiden truer Taiwans handel med andre lande, er netop importen af energi og råstoffer meget sårbart for et land som Taiwan. Den taiwanske regering har derfor siden 2010'erne sat som mål, at Taiwan skal overgå til mere grøn energi såsom solceller og vindenergi. Især offshorevindenergi er noget, som den taiwanske regering har investeret meget i siden 2017, hvor man har udbygget store offshorevindmølleparker såsom Formosa 1 og Changhua 1 og 2. Den danske virksomhed Ørsted A/S har siden 2019 været en af de helt store virksomheder i udbygningen af Taiwans offshorevindmøller. Investeringen i grøn energi sker ikke kun af klimahensyn, men også for at sikre, at Taiwan fremover bliver mere selvforsynende mht. energiforsyning, og i fremtiden ikke ville skulle importere lige så meget energi.

Mangel på arbejdskraft

Med en af Asiens laveste fødselsrater på omkring 0,89 pr. kvinde har Taiwan et demografisk problem, da befolkningen langsomt skrumper. Samtidig oplever Taiwan en betragtelig udvandring til USA og Sydøstasien, ikke blot på grund af de politiske spændinger med Kina, men også fordi lønningerne i de fleste brancher ikke er fulgt med de stigende leveomkostninger. Det betyder at mange taiwanske virksomheder kan have svært ved at finde arbejdskraft.

Mangel på talent

Manglen på talent hænger sammen med manglen på arbejdskraft og handler især om de mange højtuddannede unge, som udvandrer væk fra Taiwan, især som følge af de stigende boligpriser og stagnerede lønninger. Den taiwanske regering har af flere omgange forsøgt at fastholde unge taiwanere ved at tilpasse skattesystemet, for at gøre det mere lukrativt for unge akademikere at blive i Taiwan. De har ligeledes prøvet at tiltrække højtuddannede udlændinge ved at lempe visumreglerne samt adgangen til velfærdsydelser for udlændinge.

Taiwan og Danmarks samhandel

Selvom Danmark ikke anerkender Taiwan som et selvstændigt land, er der meget samhandel mellem de to lande. En central del af det handelsmæssige samarbejde med Taiwan foregår i vindenergibranchen. Danske virksomheder, såsom Ørsted A/S, har været centrale aktører i Taiwans grønne omstilling, og derfor har størstedelen af den danske eksport til Taiwan været inden for kraftmaskiner og motorer til brug i denne grønne omstilling. Det betød, at den danske eksport til Taiwan steg fra 2.924 mio.kr. i 2019 til 7.266 mio.kr. i 2023 (en stigning på 148 %). I samme periode steg den danske import fra Taiwan også fra 2.613 mio. kr. i 2019 til 3.812 mio. kr. i 2023 (en stigning på 46 %).

Læs mere i Lex

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig