Sukarno var en indonesisk politiker og landets første præsident fra 1945 til 1967.
Sukarno kom tidligt i kontakt med O.S. Tjokroaminoto (1882-1932), der var leder af nationalistbevægelsen Sarekat Islam. Han brød senere med Tjokroaminoto og skabte partiet PNI (Det Indonesiske Nationalistparti). Han sad to år i fængsel pga. kampen mod kolonialismen og var otte år i eksil på Sumatra og Sulawesi, hvorfra han i 1942 blev befriet af japanerne. D. 17. august 1945 proklamerede Sukarno sammen med Muhammad Hatta Indonesiens selvstændighed (anerkendt i 1949).
Sukarno var en karismatisk leder med stor oratorisk formåen, og han var elsket af millioner af indonesere. I 1957 introducerede han begrebet vejledt demokrati, en form for konsensusdemokrati, og i 1959 tiltog han sig reelt al magt. Under Sukarno øgedes modsætningerne i landet, og økonomien stagnerede. Der udbrød flere regionale oprør, og Sukarno satsede stadig mere på kommunistpartiet, PKI, på bekostning af bl.a. hærens indflydelse.
I 1963 ledte han Indonesien ud i en konfrontation med det "neokolonialistiske" Malaysia, og i 1965 trak han landet ud af FN i protest mod dets politik over for Malaysia. D. 30. september 1965 gennemførtes et kupforsøg, som endte i konfrontation mellem hæren og PKI og ledte til PNI's opløsning og indirekte til Sukarnos fald. D. 11. marts 1966 overgav han magten til Suharto, der havde stået bag nedkæmpelsen af kupforsøget, og som året efter udpegedes til præsident. Sukarno tilbragte sine sidste år i husarrest.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.