Spandau er en bydel i det vestlige Berlin, hvor floden Havel udmunder i Spree. I efterkrigstiden udvikledes i Spandau et industriområde, der i dag regnet efter antal beskæftigede er Berlins vigtigste. Det skyldes ikke mindst Siemenswerke, men også, at en række andre storindustrier, bl.a. inden for elektroteknik og metalindustri samt kemisk industri, har slået sig ned her. Et helt boligområde Siemensstadt er opkaldt derefter.

I distriktet Spandau ligger også store rekreative områder i form af skove, søer og åbne landområder.

Historie

Spandau fik byrettigheder i 1232, og i slutningen af 1200-tallet byggedes fæstningstårnet Juliusturm. Citadellet, en renæssanceborg, blev bygget i slutningen af 1500-tallet. I 1920 blev Spandau med knap 100.000 indbyggere indlemmet i Berlin. En stor del af det gamle Spandau blev jævnet med jorden under 2. Verdenskrig.

Spandaufængslet

Spandau lå efter 1945 i den britiske besættelsessektor. Bydelen er bedst kendt for Spandaufængslet, hvor syv krigsforbrydere, der ved Nürnberg-processen i 1946 var blevet idømt lange fængselsstraffe, blev indsat i juli 1946: Baldur von Schirach, Karl Dönitz, Konstantin Freiherr von Neurath, Erich Raeder, Albert Speer, Walther Funk og Rudolf Hess. Til forskel fra Raeder og Funk, der blev løsladt før tid, kom Hess til at sidde i fængslet til sin død i 1987. Han var i de sidste 21 år den eneste fange i fængslet, der efter hans død blev jævnet med jorden.

De fire allierede besættelsesmagter, Frankrig, Sovjetunionen, Storbritannien og USA varetog på skift bevogtningen af fangerne, og det var et af de allieredes få fælles aftaler, der vedblev at være i kraft, efter at Det Allierede Kontrolråd og den allierede kommandatur for Berlin var ophørt at fungere i 1948.

Læs mere i Lex

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig