Faktaboks

Sogn
Skarrild Sogn
Provsti
Herning Søndre Provsti
Stift
Viborg Stift
Kommune
Herning Kommune

Skarrild Kirke er en kirke i det vestlige Skarrild ca. 18 kilometer syd for Herning. Kirken er en særdeles velbevaret romansk bygning, og er også bemærkelsesværdig ved at være en af de eneste danske kirker, hvor udenlandske nationalflag er ophængt permanent.

Kirkebygning

Kirken består af et kor og et skib fra romansk tid. I senmiddelalderen tilføjede man et våbenhus på skibets nordside.

Udvendigt står kirken primært med synligt murværk og blytag. Våbenhuset og skibets vestgavl er dog hvidkalkede.

Den romanske kirke

I romansk tid blev mange kirker opført af natursten. Dette gælder også i Skarrild Kirke, hvor de ældste dele er bygget af granitkvadre.

Kirken er usædvanligt uforandret siden romansk tid, og giver dermed godt indtryk af hvordan mange danske kirker så ud i 1100-tallet og 1200-tallet. Helt usædvanligt er alle de romanske vinduer på nordmurene og østmuren bevaret, mens sydmurens større vinduer er senere tilføjelser.

Som stort set alle andre middelalderkirker havde kirken oprindeligt to indgangsdøre, som fandtes mod nord og syd i skibets vestende. Syddøren er tilmuret men bevaret som indvendig niche, mens norddøren fortsat er i brug, og i dag forbinder våbenhuset med skibet. Nord for døren sidder der en kvader med et svagt indristet ornament.

Tilbygninger og ombygninger

Kirkens eneste nuværende tilbygning er våbenhuset. Der har dog tidligere været et tårn på skibets vestende. Hvornår det var bygget, hvordan det så ud og hvornår det blev revet ned, er dog ukendt. Den bue som forbandt skibet med tårnrummet er dog fortsat i behold, og fungerer i dag som en niche hvor orglet står.

Kirkens indre

Indvendigt præges kirkerummet særligt af de hvidkalkede vægge og de flade bjælkelofter, som er malet i lysegrå nuancer.

Inventar og gravminder i Skarrild Kirke

Inventaret i Skarrild Kirke er fra flere forskellige perioder. Inventaret præges af en istandsættelse i 2017 hvor farvesætningen ændredes på størstedelen af inventaret.

Døbefont og klokke fra romansk tid

Kirkens ældste inventarstykke er den ganske enkle romanske døbefont af granit.

I en klokkestabel på kirkegården hænger kirkens klokke, som er blandt landets ældste idet den stammer fra første halvdel af 1200-tallet.

Prædikestol fra 1600-tallet

Kirkens prædikestol er en enkel renæssancekonstruktion fra midten af 1600-tallet. Siden 2017 har den været udsmykket med farverige, abstrakte malerier af kunstner Simon Aaen (f. 1978), som fem år tidligere stod bag en lignende udsmykning af prædikestolen i Ilskov Kirke.

Altertavle fra 1800-tallet

Altertavlen fra slutningen af 1800-tallet er en tidstypisk nygotisk ramme. Ved istandsættelsen af kirkens inventar i 2017 blev rammeværket sortmalet med forgyldte detaljer. Det store maleri på tavlen forestiller Påskemorgen, og er som på prædikestolen malet af Simon Aaen.

Gravminder

I 1944 blev et fly med en besætning bestående af flyvere fra flere dele af det britiske rige nedskudt af den tyske besættelsesmagt nær ved kirken. Til minde om dette er der i kirken ophængt tre flag, nemlig det canadiske nationalflag samt to flag tilhørende det britiske Royal Air Force og et tilhørende Royal Australian Air Force.

Kirkegård

På kirkegården findes en mindemur for de syv allierede piloter der blev nedskudt i 1944.

Læs mere i Lex

Eksterne links

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig