Faktaboks

Sogn
Sennels Sogn
Provsti
Thisted Provsti
Stift
Aalborg Stift
Kommune
Thisted Kommune

Sennels Kirke er en romansk landsbykirke, som i lighed med andre kirker bygget i samme periode, har gennemgået flere ombygninger i sin eftertid – særligt i senmiddelalderen, hvor en del af kirkens tilbygninger kom til, og den oprindelige kirke blev ombygget. I korets hvælv ses velbevarede sengotiske kalkmalerier med figurmotiver.

Kirken ligger i landsbyen Sennels i Thy ud til Limfjordens kyst, og 5 km øst for Thisted.

Kirkebygning

Kirken består af et kor og skib fra romansk tid. Senere i middelalderen, i gotisk tid, blev et våbenhus og et sakristi (et præsteværelse) føjet til kirkens nordside, og et tårn på skibets vestende.

I dag står dele af kirken i blank mur med synlige byggematerialer, mens andre dele er hvidkalkede. Taget er belagt med bly.

Den romanske kirke

I romansk tid blev mange kirker opført af natursten. Dette gælder også i Sennels Kirke, hvor de ældste dele er bygget af granitkvadre. På en kvader over korets tilmurede østvindue ses et hugget mandshoved ligesom andre billedkvadre ses flere steder på kirken.

Kirkens grundplan er den traditionelle, romanske med skib og et lidt smallere kor mod øst.

Om- og tilbygninger

I senmiddelalderen indbyggedes hvælv i koret, og de tre tilbygninger, våbenhus, sakristi og tårn, blev opført. Fælles for senmiddelalderens om- og tilbygninger er, at de alle er udført i gotikkens foretrukne byggemateriale, munkesten. Alle tre bygninger har krydshvælv – for tårnets vedkommende i tårnrummet, som åbner sig op mod kirkerummet via en spidsbue.

Kalkmalerier i Sennels Kirke

Kalkmaleri i Sennels Kirke
I Sennels Kirkes kors hvælv ses sengotiske kalkmalerier. På en baggrund af bladslyng og stjerner er der motiver af Kristus, Jomfru Maria, Johannes Døberen, og apostlene med hver deres kendetegn. Foto: 2007.
Af /Nationalmuseet.

I korets hvælv ses sengotiske kalkmalerier. På en baggrund af bladslyng og stjerner er der mod øst maler Kristus som verdensdommer siddende på en regnbue, ved den ene side Jomfru Maria og ved den anden Johannes Døberen. På de andre tre af hvælvets kapper ses apostlene med hver deres kendetegn.

Inventar i Sennels Kirke

Inventaret i Sennels Kirke er fra flere forskellige perioder af kirkens lange historie.

Inventar fra romansk tid

Kirkens alterbord er romansk og sat af granitkvadre ligesom bygningen selv. Midt i bordpladens overside, som i dag dækkes af en træplade, er en såkaldt helgengrav med et relikviegemme, som man i 1875 åbnede. Relikviet bestod af en blyæske med en pergamentseddel, hvis skrift var forsvundet.

Døbefonten af granit er ligeledes romansk. Kummen er firpasformet og udsmykkes af palmetagtige bladornamenter. Foden har en kraftig tovsnoning og hjørneknolde med abelignende hoveder.

Sengotisk korbuekrucifiks

Det sengotiske korbuekrucifiks fra 1450-1500 har, som navnet antyder, haft sin oprindelige placering på kirkens korbue, men er i dag ophængt på skibets nordmur. Kristusfiguren er naturalistisk malet, og hænger på et samtidigt trækors.

Inventar fra renæssancen

Altertavlen i Sennels Kirke
Altertavlen i Sennels Kirke er opbygget omkring et midterskab med søjler omgivet af en fløj på hver side. Malerierne har motiv af nadveren i midten og korsfæstelsen og opstandelsen på fløjene. Fra en sengotisk altertavle er bevaret flere figurer, som er opstillet øverst på tavlen. Foto: 2019.

Altertavlen fra omkring 1600 er opbygget omkring et midterskab med søjler omgivet af en fløj på hver side. Malerierne har motiv af nadveren i midten og korsfæstelsen og opstandelsen på fløjene. Fra en sengotisk altertavle er bevaret flere figurer, som er opstillet øverst på tavlen.

Prædikestolen er fra slutningen af 1500’erne, og har fem fag adskilt af profillister. Den sekskantede lydhimmel over stolen er samtidig. Bemalingen består hovedsageligt af rød med brug af forgyldninger.

Gravminder

På sakristiets nordvæg hænger en mindetavle, et såkaldt epitafium, over Lars Thoft til Ullerupgaard fra 1770. Tavlen er formet som en høj portal med indskrifttavle med udskårne bladmotiver. Bemalingen er oprindelig og imiterer marmor.

Læs mere i Lex

Eksterne links

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig