Saturn har det mest spektakulære og omfattende ringsystem af alle planeter i Solsystemet. Ringene, der ligger i Saturns ækvatorplan, hælder ca. 27° i forhold til Saturns bane, og deres synlighed fra Jorden varierer derfor i løbet af et Saturnomløb på 29,5 år; når ringene ses direkte fra siden, er de næsten usynlige.
Fra 1610 og frem observerede Galilei og flere andre ringene i kikkert og noterede deres varierende udseende, men tolkede dem som faste legemer. Den korrekte tolkning som tynde ringe blev givet af Christiaan Huygens i 1650'erne. Ringene består af is-, sten- og metalpartikler af størrelse fra få mikrometer til flere meter. De tyndeste af ringene er kun ca. 200 m tykke. Ringene befinder sig mellem 0,11 og ca. syv Saturnradier fra Saturns overflade. Der er syv ringe, navngivet indefra D, C, B, A, F, G og E. Mellem ringene er der gab, hvor der kun findes få partikler. Gabet mellem de to største ringe, A og B, kaldes Cassinis deling og blev opdaget i 1600-t.; flere andre gab er navngivet, bl.a. Enckes deling i A-ringen. De mange gab formodes at opstå ved resonans med saturnmånernes omløbstider.
Materialet i ringene stammer formodentlig fra iturevne måner, som er kommet inden for Roche-grænsen og derved er blevet knust af tidekræfterne fra Saturn. Materialet kan dog også tænkes at være skabt ved kollisioner mellem måner og meteorider.
De mindste ringpartikler løftes til tider ud af ringplanet af Saturns magnetfelt, og de ses da som "eger", især i B-ringen. Den tynde F-ring er til tider bulet pga. tyngdepåvirkninger fra de to nærliggende måner Pandora og Prometheus, der bevæger sig hhv. inden for og uden for ringen. Disse måner kaldes hyrdemåner, idet deres tyngdefelter er med til at holde det mellemliggende ringmateriale sammen.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.