Rukh, (ukrainsk 'bevægelse'), egl. Folkebevægelsen for perestrojka i Ukraine, ukrainsk politisk bevægelse. Rukh opstod i 1989 med inspiration fra tilsvarende bevægelser i Baltikum og var den første masseorganisation i Ukraine, der formulerede krav om selvstændighed på et demokratisk grundlag. Bevægelsen gik ind for et socialt civilsamfund, der skulle forene en liberal markedsøkonomi med en social velfærdsstat. Den organiserede i 1990 en menneskekæde fra Lviv til Kyjiv.

Efter Ukraines selvstændighed i 1991 støttede bevægelsen den første præsident, Leonid Kravtjuk, hvilket førte til intern splittelse, idet en gruppering gik imod kompromispolitikken over for nationalkommunisterne. Splittelsen slog ud i lys lue i 1992, men det lykkedes at forene fløjene i en trepersonersledelse. Snart efter forlod den største fraktion dog samarbejdet; den beholdt navnet Rukh, mens de tilbageværende fløje af den oprindelige bevægelse dannede en række partier på centrum-højre-fløjen, alle hørende til den moderate nationaldemokratiske lejr.

Det oprindelige Rukhs idéer er nu grundlaget for en række politiske partier, bl.a. Den Ukrainske Folkebevægelse, UNR, der i 1999 udskilte sig som et parallelt parti, og som betragter sig som den egentlige viderefører af det gamle Rukh. UNR blev repræsenteret i parlamentet efter valget i 2002 som en del af Viktor Jusjtjenkos blok Vort Ukraine, og dette gentog sig ved parlamentsvalget i 2006. I 2003 blev Boris Tarasjuk valgt til formand for UNR; han var udenrigsminister i 1998-2000 og blev genudnævnt i september 2005.

Læs mere i Lex