Den store, trefløjede altertavle fra Antwerpen blev lavet i den tidlige renæssance i 1550’erne. Denne type altertavle med sammenklappelige fløje, der kun blev åbnet ved særlige højtider, er fra den sengotiske del af middelalderen, dvs. ca. 1400-1550, ligesom også figurstilen til dels er sengotisk, mens scenerne og ornamentikken i stil afslører altertavlens udførelse i renæssancen.
Motiverne på altertavlens billeder er hentet fra Kristi liv, og de kan læses som en sammenhængende historie. Nederst til venstre ses bebudelsen, Jesu fødsel, hyrdernes tilbedelse, de hellige tre konger, barnemordet og flugten til Ægypten. Herover afbildes lidelseshistorien. Fra venstre ses fremstillingen for Pilatus, Kristus for Herodes, hudflettelsen, bespottelsen, tornekroningen, nedfarten til dødsriget og opstandelsen. Øverst i midten vises korsfæstelsen flankeret af Kristus hos ypperstepræsten, domfældelsen, vejen til Golgata, nedtagelsen af korset samt gravlæggelsen og himmelfarten.
På fløjenes ydersider er der scener af underne helbredelsen af en blind og Lazarus opvækkelse samt illustrationer af bl.a. Kristus og de skriftkloge og indtoget i Jerusalem.
Ifølge en overleveret historie, der først blev skrevet ned i 1623, ansatte spanierne (Antwerpen og Nederlandene var på det tidspunkt under spansk herredømme) altertavlens værdi meget lavt for at spare på øresundstolden. Resultatet var dog, at kongen købte den for den angivne sum.
Kommentarer (1)
skrev Lucas Cardholm
hvor gammel er porten til roskilde domkirke?
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.