Faktaboks

Sogn
Roskilde Domsogn
Provsti
Roskilde Domprovsti
Stift
Roskilde Stift
Kommune
Roskilde Kommune
Roskilde Domkirke

Roskilde Domkirke set fra Palæets gård.

Roskilde Domkirke
Af .
Roskilde Domkirke

Absalonbuen, der forbinder Domkirken med Palæet, som tidligere var bispegården.

Roskilde Domkirke
Af .

Roskilde Domkirke er en storslået treskibet teglstenskatedral. Den er en af Danmarks 10 domkirker og hovedkirke for Roskilde Stift. Domkirken fra omkring år 1200 er den første gotiske bygning i Norden. Den er løbende bygget om og udvidet i senere tiders fornemmeste arkitektoniske stilarter, da den siden 1400-tallet har fungeret som gravkirke for Danmarks kongeslægt.

Roskilde Domkirke har derfor en særdeles rig historie med fine kalkmalerier, storslåede gravminder og et prægtigt inventar. Den blev i 1995 optaget på UNESCOs verdensarvsliste.

Opbygningen af Roskilde Domkirke.

.

Den gotiske kirke

Roskilde Domkirkes kirkerum
Roskilde Domkirke er 86 m lang. Kirkens indre fremstår som et højt og helstøbt rum, der i store træk står uændret siden opførelsen. Foto: 2015.

Opførelsen af den nuværende domkirke blev indledt af biskop Peder Sunesen omkring år 1200. Byggeriet begyndte på samme tid i øst og vest, mens en tidligere kirke endnu stod på stedet, hvorved grundplanen af den nye kirkes skib blev skæv.

Bygningen blev opført i den nye gotiske stil med hvælv, stræbepiller og spidsbuer, med enkelte romanske stiltræk. Kirken er et 86 m langt, treskibet anlæg med et kun indvendigt markeret tværskib og en korrunding med omgang, dvs. en processionsgang omkring kirkens højkor.

Kirkens indre fremstår som et højt, helstøbt rum, overhvælvet fra begyndelsen og i store træk uændret.

Over koromgangen og sideskibene er der et galleri med søjlebårne arkader i koret og murede spidsbuer i skibet. Et vestparti med to tårne blev først fuldført i 1300-tallet, sydtårnet i begyndelsen, nordtårnet i slutningen af århundredet, men de fik først deres karakteristiske spir i 1636 under Christian 4.

Mellem bispegården og koret er der en overdækket passage, der kaldes Absalonbuen, som er bygget af genbrugte natursten fra den nedrevne kirke.

Roskilde Domkirke set fra vest.

.

Kirkens forgængere

Dens umiddelbare forgænger var en treskibet kirke i natursten med to vesttårne, som blev bygget i ca. 1080 på initiativ af kong Svend Estridsens tro medarbejder, biskop Svend Nordmand.

Det diskuteres, om der forud har stået en mindre stenkirke fra 1030’erne, bygget af kongens mor, Estrid. Ifølge Saxo Grammaticus skal der allerførst have stået en trækirke fra 980’erne bygget af kong Harald Blåtand.

De middelalderlige tilbygninger

Ældst af kirkens mange bevarede tilbygninger er Kapitelhuset på korets sydside, hvis kerne er fra 1200-tallet. Siden fulgte Sankt Andreas Kapel fra ca. 1395 på skibets nordside.

Kort efter 1413 fik korsskæringen en tagrytter, det såkaldte Margretespir. Det er fornyet flere gange, bl.a. efter domkirkens brand i 1968, hvor tagværket gik op i røg.

Oluf Mortensens Våbenhus på korets nordside fra ca. 1450 prydes bl.a. af et udvendigt maleri af Sankt Lucius, som middelalderkirken skal have været viet til. Denne tilbygning regnes som et hovedværk i dansk gotik, der er inspireret af den nordtyske Østersø-gotik.

1460‑1464 fulgte Helligtrekongers Kapel, der også kaldes Christian 1.s Kapel, på skibets sydside med to etager. Det blev indviet til Jomfru Maria, Anna og de hellige tre konger. Den nederste etage er et kapel med en romansk centralsøjle af poleret granit, som bærer hvælvene, mens øverste etage huser en festsal for en ny ridderorden, der var spiren til Elefantordenen.

Samtidig byggede man det tilstødende våbenhus, og på nordsiden af skibet fulgte kort efter Sankt Birgittas Kapel samt et våbenhus.

Kapeller til begravelser

Roskilde Domkirke

Gravkapellet, Christian 4. lod opføre 1614-1615 på nordsiden af Roskilde Domkirke (opmålingstegning fra ca. 1895 af I. Martin Petersen; Nationalmuseet).

Roskilde Domkirke
Af /Nationalmuseet, Danmark.

Efter Reformationen skulle kapeller ikke længere tjene til sjælemesser, men som begravelsessteder.

Christian 4.s store kapel på nordsiden af skibet blev bygget i rig renæssancestil 1612‑1640 af Lorenz van Steenwinckel og Hans van Steenwinckel den yngre. Samme konge forsynede i 1635 de to tårne med slanke spir.

I årene 1772‑1825 fulgte det kuppeldækkede Frederik 5.s Kapel på sydsiden i klassicistisk stil, tegnet af C.F. Harsdorff og fuldført af C.F. Hansen.

Den yngste tilbygning er det ligeledes kuppeldækkede Christian 9.s Kapel fra årene 1917‑1924 efter tegning af Andreas Clemmensen.

Brande i Roskilde Domkirke

Roskilde Domkirke har haft flere brande, men en total nedbrænding af kirken har været undgået. Da byen brændte i 1282 og 1443 blev kirken således berørt, hvor det i 1443 tog hele 21 år at rejse finansieringen med afladsbreve og få gennemført restaureringen af de beskadigede dele af kirken.

I 1968 skulle Margretespiret restaureres, og under arbejder udbrød der brand, som bredte sig til den østlige del af kirkens tag. Da branden blev slukket med hjælp fra 250 brandfolk, kunne man ånde lettet op, da hvælvene nedenunder holdt.

Kalkmalerier i Roskilde Domkirke

Kalkmalerier i Roskilde Domkirke
Kalkmaleri fra 1464 på hvælvet i Helligtrekongers Kapel, som forestiller en dommedagsscene. Foto: 2007.
Af /Nationalmuseet.
Kalkmalerier i Roskilde Domkirke

Kalkmalerier fra 1511 i Sankt Birgittas Kapel. I midten ses Sankt Augustin, til venstre formentlig Sankt Ursula og fire af hendes jomfruer og til højre Sankt Birgitta. Foto: 2015.

Af /Nationalmuseet.

Domkirken udmærker sig ved at have rigtig mange kalkmalerier fra forskellige perioder fra romansk tid til nyere tid med særlig vægt på senmiddelalderens kalkmalerier i de mange kapeller.

De middelalderlige kalkmalerier omfatter en række tidligere sidealterbilleder på kirkens murpiller. I særklasse er udsmykningen i Helligtrekongers Kapel fra 1464 med kapellets navnehelgener foruden talrige andre helgener og en Dommedagsscene. Fra 1511 stammer udsmykningen i Sankt Andreas og Sankt Birgittas Kapeller. I 1580’erne fik korets piller kalkmalede historiske stifterbilleder, dvs. billeder af giveren af maleriet.

Udsmykningerne, specielt i Andreas, Birgittas og Christian 1.s Kapel, har exceptionelt velbevarede billedprogrammer, der er fordelt over hvælv og vægge.

Inventar i Roskilde Domkirke

Selvom en del inventar er gået til grunde i brande, og en del blev solgt på en auktion i 1806, har det bevarede inventar i Roskilde Domkirke bemærkelsesværdigt fornemme genstande fra middelalderen og renæssancen.

Korstolene

I højkoret står de rigt udskårne korstole fra 1420, der omgiver Margrete 1.s gravmæle. De er prydet af relieffer med scener fra Det Gamle og Det Nye Testamente med forlæg i Biblia pauperum ("de fattiges Bibel"). Reliefferne er af stor kunst- og kulturhistorisk interesse grundet deres uhyre rigdom på detaljer.

Desuden er der relieffer på de samtidige læsepulte og på korstolenes gavle, hvor der er afbildet pave Lucius, Knud den Hellige, Jesu dåb, ærkeenglen Mikael som dragedræber, uddrivelsen af paradis, syndefaldet, Christoforus, Moses og evangelisten Johannes.

Det gotiske ur

Roskilde Domkirke

I Roskilde Domkirke findes dette sengotiske ur med mekaniske figurer fra ca. 1500; det er opsat på sydvæggen oven for hovedportalen i kirkens tårnafsnit. Hver hele time stejler hesten, Skt. Georg (Skt. Jørgen) hæver sit sværd, og dragen udstøder et hyl. Kirsten Kimer virrer med hovedet, hvorefter Per Døver slår timeslag på den store klokke øverst. Tre gange i timen slår Kirsten Kimer kvarterslag på den lille klokke.

Roskilde Domkirke
Af .

Højt i kirkens vestende hænger et sengotisk, mekanisk urværk fra ca. år 1500 med klokkespil og brølende drage. Hver hele time stejler hesten, Sankt Jørgen (Sankt Georg) hæver sit sværd, og dragen udstøder et hyl.

Kirsten Kimer virrer med hovedet, hvorefter Per Døver slår timeslag på den store klokke øverst. Tre gange i timen slår Kirsten Kimer kvarterslag på den lille klokke.

Altertavlen

Den store, trefløjede altertavle fra Antwerpen blev lavet i den tidlige renæssance i 1550’erne. Denne type altertavle med sammenklappelige fløje, der kun blev åbnet ved særlige højtider, er fra den sengotiske del af middelalderen, dvs. ca. 1400-1550, ligesom også figurstilen til dels er sengotisk, mens scenerne og ornamentikken i stil afslører altertavlens udførelse i renæssancen.

Motiverne på altertavlens billeder er hentet fra Kristi liv, og de kan læses som en sammenhængende historie. Nederst til venstre ses bebudelsen, Jesu fødsel, hyrdernes tilbedelse, de hellige tre konger, barnemordet og flugten til Ægypten. Herover afbildes lidelseshistorien. Fra venstre ses fremstillingen for Pilatus, Kristus for Herodes, hudflettelsen, bespottelsen, tornekroningen, nedfarten til dødsriget og opstandelsen. Øverst i midten vises korsfæstelsen flankeret af Kristus hos ypperstepræsten, domfældelsen, vejen til Golgata, nedtagelsen af korset samt gravlæggelsen og himmelfarten.

På fløjenes ydersider er der scener af underne helbredelsen af en blind og Lazarus opvækkelse samt illustrationer af bl.a. Kristus og de skriftkloge og indtoget i Jerusalem.

Ifølge en overleveret historie, der først blev skrevet ned i 1623, ansatte spanierne (Antwerpen og Nederlandene var på det tidspunkt under spansk herredømme) altertavlens værdi meget lavt for at spare på øresundstolden. Resultatet var dog, at kongen købte den for den angivne sum.

Orglet

Hovedorglet i Roskilde Domkirke har nogle af de ældste orgeldele i Danmark. Det er lavet af den nederlandske orgelbygger, Herman Raphaëlis Rodensteen i 1554-1555. Gennem årene er det blevet renoveret, udvidet og ombygget, men i 1991 blev orglet restaureret og rekonstrueret.

Døbefonten

Døbefonten fra 1602 er udført i en legering af kobber. Den er bægerformet med en bred kumme over et smalt skaft. Foden hviler på fire statuetter af de fire evangelister.

Prædikestolen

Prædikestolen af stenhugger Hans Brockman (død 1617) er fra 1609, og den er udført i manieristiske stil. Den er udført i sandsten med arkitektoniske enkeltheder af hvidt marmor og stort, belgisk kalksten samt figurer i alabast. I de fire fag er der nicher med muslingeskaller, og foran står der statuer af de fire evangelister. Fagene er adskilt af smalle nicher, og foran dem står der slanke søjler med korintiske kapitæler.

Kongeporten

Af ny kirkekunst kan fremhæves vestportalens bronzestøbte kongeport fra 2010 af Peter Brandes, som samme år også indrettede Sankt Andreas Kapel til et intimt bederum.

Porten til Roskilde Domkirke.
Porten til Roskilde Domkirke.
Porten til Roskilde Domkirke.
Licens: CC BY SA 3.0

Gravminder i Roskilde Domkirke

Roskilde Domkirke

Margrete 1.s sarkofag i Roskilde Domkirke. Dronningen levede 1353-1412, men gravmælet er fra 1423, hvor hendes lig blev overflyttet til domkirken.

Roskilde Domkirke
Af .

Domkirken er fyldt med gravminder over danske adelige og borgerlige i form af epitafier, dvs. mindesmærker, og talrige gravsten i gulvene. Men den er først og fremmest berømt som de danske kongers og dronningers gravkirke med 40 kongegrave.

Koret

I en murpille i koret hviler knoglerne af Svend Estridsen overført fra den ældre domkirke. I 1413 blev liget af Margrete 1. flyttet fra Sorø Klosterkirke til Roskilde Domkirke, hvor man omskabte højkoret til et monument over Kalmarunionens herskerinde med korstole i krans om dronningens alabastgravmæle fra 1423.

Helligtrekongers Kapel

Helligtrekongers Kapel i Roskilde Domkirke

Roskilde Domkirke. Helligtrekongers Kapel (Christian 1.s Kapel) med "Kongesøjlen".

Helligtrekongers Kapel i Roskilde Domkirke
Af .

Christian 1. med dronning Dorothea har intet særskilt monument, men de er begravet under gulvet i Helligtrekongers Kapel.

Det blev Frederik 2., som for alvor gjorde domkirken til de danske kongers gravkirke. I 1573 overførte han liget af sin far, Christian 3., fra Odense Sankt Knuds Kirke til domkirkens Helligtrekongers Kapel. Her lod han rejse et søjlebåret og skulpturprydet gravmonument udarbejdet 1574-1575 af nederlænderen Cornelis Floris. Frederik 2.s monument fra 1598 i samme kapel er udført af Gert van Egen.

Christian 4.s Kapel, højkoret og nordre tårnrum

Roskilde Domkirke

Roskilde Domkirke set fra nord. Her ses Oluf Mortensens Våbenhus til venstre og Christian 4.s Kapel til højre.

Roskilde Domkirke
Af .

I Christian 4.s Kapel står ligkisterne for kongen og hans dronning, Anna Cathrine, samt for Frederik 3. og Sophie Amalie, tegnet af Lambert van Haven. Christian 5. lod kirkens højkor ombygge til kongeligt gravsted i 1689‑1694, og her står nu marmorsarkofagerne for Christian 5. og Charlotte Amalie samt for Frederik 4. og dronning Louise. I nordre tårnrum står monumentet for Frederik 4.s anden dronning, Anna Sophie.

Frederik 5.s Kapel

En sarkofag over Christian 6. udført af Johannes Wiedewelt i 1768 kunne først i 1777 opstilles i det nye Frederik 5.s Kapel. Hovedstykket her er Johannes Wiedewelts sarkofag over Frederik 5. og C.F. Stanleys over dronning Louise. I samme kapel står de ret enkle trækister for Christian 7., Frederik 6., Christian 8. og Frederik 7.

Christian 9.s Kapel

Roskilde Domkirke

Christian 9.s Kapel ligger mod nordvest, og kapellets tag har kuppel.

Roskilde Domkirke
Af .

Christian 9.s Kapel indeholder kongens og hans dronning Louises dobbeltsarkofag i marmor udført af Edvard Eriksen og Hack Kampmann samt en dobbeltsarkofag af Einar Utzon-Frank over Frederik 8. og hans dronning Louise. Christian 10. og dronning Alexandrine har sarkofager som flagsvøbte ligkister i sten, tegnet af Kaare Klint.

Frederik 9.s Kapel

Udenfor på Domkirkepladsen står Frederik 9.s Kapel fra 1985, der er et fritliggende, ottekantet teglstenskapel. Det blev tegnet af Vilhelm Wohlert og Inger og Johannes Exner. I kapellet hviler Frederik 9. og dronning Ingrid.

Gitterporten er udført af Sven Havsteen-Mikkelsen og kongens gravsten af Erik Heide.

Sankt Birgittas Kapel

Gravmælet over Margrethe 2. af Bjørn Nørgaard blev i 2018 opstillet i Sankt Birgittas Kapel, hvor det vil stå tildækket indtil dronningens død.

Domkirkens forplads

Domkirken står på toppen af sin egen bakke højt hævet over fjordens vandspejl. Domkirkepladsen, som en bakke befæstet med brosten og ganglinjer i bordursten, genopstod i 1985, da Vilhelm Wohlert og Inger og Johannes Exner stod for renoveringen af den nedslidte plads fra bilismens første tid.

Danmarks 9 andre domkirker

Læs mere i Lex

Eksterne links

Kommentarer (1)

skrev Lucas Cardholm

hvor gammel er porten til roskilde domkirke?

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig