Satellitbillede af Riga Bugt
Satellitbillede af Riga Bugt, taget den 5. april 2004. De hvide pletter er ikke skyer, men pakis og drivis.
NASA / Wikimedia Commons.
Licens: Public domain

Riga Bugt er en stor havbugt ved Østersøens østkyst. Den har en overflade på ca. 18.000 km2. Bugten er forholdsvis lavvandet med en maksimal dybde på 54 m. Grænsen mellem Estland og Letland forløber igennem bugten.

Faktaboks

Også kendt som

Rigabugten; på lettisk Rīgas jūras līcis eller Rīgas līcis, på estisk Liivi laht eller Riia laht, på tysk Rigaischer Meerbusen eller Rigaer Bucht.

Kystens form

Den største del af Riga Bugt har en fladkyst, hvor abrasion og aflejringer resulterer i en meget lige kystlinje. Naturlige havne findes derfor kun ved flodernes udmundinger.

Floder

Floderne Daugava og Lielupe udmunder i bugten på næsten samme sted ikke langt fra Riga, Gaujafloden gør det kun 20 km længere nordpå, mens Pärnufloden udmunder ved bugtens nordøstlige hjørne. På grund af flodernes tilførsel af ferskvand er bugtens saltindhold lavere end den åbne Østersøs. Bugten fryser derfor lettere til og er isdækket under nogle måneder om vinteren. I Sovjettiden var Rigabugten stærkt forurenet af spildevand fra floderne, men forholdene er blevet meget bedre siden den tid.

Øer

Trækirke på Ruhnu

Trækirke på Ruhnu, bygget i 1640'erne på ordre af den svenske rigsadmiral Carl Carlsson Gyllenhielm, der dengang ejede øen.

Af /Wikimedia Commons.
Licens: CC BY SA 4.0

Alle øer i Riga Bugt tilhører Estland. De to største øer hedder Øsel (på estisk Saaremaa) og Muhu. Midt i bugten ligger den lille ø Ruhnu (på svensk og tysk Runö), som indtil 2. verdenskrig blev beboet af estlandssvenskere.

Byer

Majori strand i Jūrmala

Badelivet ved Majori strand i Jūrmala

Af /Wikimedia Commons.
Licens: CC BY SA 3.0

De to største byer direkte ved Riga Bugt hedder Jūrmala og Pärnu. Begge er populære badesteder med fine sandstrande. Pärnu er tillige en vigtig havneby. Jūrmala er samtidig en forstad til Riga.

Riga ligger ca. 15 km op ad floden Daugava og dermed ikke direkte ved bugten, men som Livlands ubestridt vigtigste by har den alligevel givet sit navn til bugten.

Bugten som farvand

Hovedvejen ind til bugten, Irbestrædet mellem Øsel og Kurland, er kun 27 km bred; Øsel og Muhu afspærrer bugten fra resten af Østersøen. Større skibe er nødt til at anvende en kunstigt fordybet sejlrende i Irbestrædet, fx for at nå til Riga eller Pärnu.

Læs mere i Lex

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig