Faktaboks

Sogn
Ravnebjerg Sogn
Provsti
Hjallese Provsti
Stift
Fyens Stift
Kommune
Odense Kommune
Ravnebjerg Kirke
Ravnebjerg Kirke er opført i 1902 efter tegning af arkitekt Jens Vilhelm Petersen. Kirken er traditionelt udformet og Petersen søgte, som mange arkitekter i denne periode, et nationalromantisk udtryk. Foto: 2014.
Af /Danmarks Kirker, Nationalmuseet.
Licens: CC BY SA 4.0

Ravnebjerg Kirke ligger midt i den lille, udstrakte landsby Ravnebjerg lidt vestsydvest for Odense.

Kirkebygningen

Kirken fra 1902 er opført efter tegning af arkitekt Jens Vilhelm Petersen, der som mange af tidens øvrige arkitekter, søgte et nationalromantisk udtryk. Bygningen er traditionelt udformet med kor, skib og et tårn med indgangsparti.

Den er i blank mur med synlige, røde teglsten og skifertag.

Kirken

Ravnebjerg Kirke
Den rundbuede form i kirkens indgangsdør er inspireret af den romanske periode, og den går igen flere steder i kirken, b.la. som dekorative elementer mellem bygningens lisener og i vinduerne. Over døren er der et rundbuet tympanon. Foto: 2014.
Af /Danmarks Kirker, Nationalmuseet.
Licens: CC BY SA 4.0

Den nyromanske kirke har et skib, et smallere kor og et bredt tårn, der på siderne har tilbygninger med halvtag. Som i andre kirker fra tiden flankeres indgangspartiet i tilbygningerne af små rum.

Skibet har på hjørnerne og mellem dets vinduer svagt fremspringende murpiller, såkaldte lisener, der var en typisk form for murdekoration i den romanske periode. Imellem lisenerne er der, som i kirkens stilistiske forlæg, brugt rundbuer som dekorativt element. Denne form går igen i vinduerne, på korets gavl og på tårnets vestside, herunder i indgangsdøren, der tillige har et rundbuet tympanon, dvs. et reliefprydet felt over døren.

Tårnet krones af et pyramidetag med et slankt spir.

Kirkens indre

Ravnebjerg Kirke
Den kalkmalede dekoration består af bånd og friser med motiver af blomster og franske liljer. Dekorationen er genskabt i år 2000. Kirkens inventar stammer næsten udelukkende fra opførelsen. Foto: 2013.
Af /Danmarks Kirker, Nationalmuseet.
Licens: CC BY SA 4.0

Væggene er nederst i blank mur med synlige byggematerialer, og rummene dækkes af et tømret og pudset tøndehvælv med trekløversnit, der hviler på konsoller i væggene og støttes af tværgående bjælker.

Fra koret er der i sydsiden en dør, der giver adgang til det lille sakristi (præsteværelse), hvorfra en trappe leder op til prædikestolen. I korets nordside er der en blænding, dvs. en murniche, svarende til sakristiets dør.

En kalkmalet dekoration på korbuen, hvælv og bindbjælker er genskabt i år 2000 og består af bånd og friser med blomstermotiver og franske liljer i okkergule, røde og grønne farver. I gulvet ligger der gule klinker stedvis suppleret med bånd af sorte klinker.

Inventar i Ravnebjerg Kirke

I Ravnebjerg Kirke stammer inventaret næsten udelukkende fra opførelsen i 1902 og er tegnet af kirkens arkitekt.

Kirkens bænke er således fra 1902 og udført i nyromansk stil, ligesom prædikestolen, der er dekoreret med arkader.

Døbefonten fra 1902 er i kalksten. Den består af en fod formet som en omvendt terningkapitæl, dvs. en søjle med et hoved udformet som en terning, og en kumme, hvis lodrette sider er prydet af en kolonnade under en indskrift, ”Hvo som tror og bliver døbt han skal blive salig”. En kolonnade er en søjlerække med en overliggende bjælke, en såkaldt arkitrav.

Altertavlen fra 1903 er i en enkel skønvirkestil. Den krones af en trekantgavl med et reliefskåret, cirkulært Jesumonogram omgivet af planteornamentik og flankeret af pinakler, dvs. små spir. I midten er der et samtidigt maleri af Johan Christopher Schlichtkrull, som afbilder Jesu åbenbaring for Simon Peter.

Læs mere i Lex

Eksterne links

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig