Bosætningen har altid været koncentreret til kysten, og skibsfart er stadigvæk af betydning for gods- og persontrafik, især til de mindre kystbyer. Hurtigruten afgår fortsat hver dag fra Bergen til Kirkenes, talrige færger og hurtigbåde betjener fjordene.
Jernbanenettet blev stærkt udbygget fra slutningen af 1800-tallet, hvilket fik stor betydning for især vintertrafikkens stabilitet; se artiklen om Norges jernbaner.
Også vejene blev udbygget i perioden, men især efter 2. Verdenskrig er det gået stærkt. Dels er der bygget nye veje, men der er også bygget et stort antal broer og tunneler, som har erstattet færger og givet mange udkantsområder helt nye muligheder. Det er især Vestlandet og Nordnorge, der har fået de nye anlæg; mange steder er der tale om meget store ingeniørarbejder, bl.a. flere vejtunneler under havet. Den nye Gudvangatunnelen øst for Bergen på vejen til Oslo er over 11 km lang, og Lærdalstunnelen er 24,5 km, og dermed verdens længste vejtunnel. Nettet af flyruter er meget fintmasket, og rejser til og fra hovedstaden, der tidligere tog flere dage, klares nu på få timer.
De store investeringer i infrastrukturen har bl.a. haft betydning for væksten i turisme. Turisterhvervet har en lang historie i Norge. Allerede i midten af 1800-tallet tog velhavende briter på fisketur og klatrede i fjelde i Norge, og krydstogtskibe besøgte Vestlandets fjorde. Samtidig blev der især i Gudbrandsdalen bygget en række sanatorier. Især efter 2. Verdenskrig har der været en voldsom vækst i byggeriet af hytter og hoteller på højfjeldet, som nu både sommer og vinter tiltrækker hundredtusindvis af turister, og interessen for vintersport er nærmest eksploderet, bl.a. med bygning af en lang række alpinanlæg. Hertil kommer lystfiskere, fjeldvandrere og besøgende til Oslos og Østlandets kulturtilbud foruden de mere end 100.000, der hvert år besøger Lofoten og Nordkapp.
Mange steder opstår der konflikter mellem miljøinteresser og erhvervsmæssig udbygning. Fx har vandkraftanlæg tørlagt en række vandfald og ændret højfjeldslandskaber med opdæmninger og højspændingsledninger, og skovbruget har erstattet gamle urskove med stor biologisk diversitet med ensartede nåleskovsplantager. For at bevare den oprindelige natur har man oprettet en lang række nationalparker og naturreservater; 4% af Norges areal er nu nationalparker. Den første var Rondane Nasjonalpark i 1962, og siden er bl.a. Jotunheimen, Hardangervidda, Dovrefjell og Femundsmarka kommet til. Forrest i dette arbejde går Den Norske Turistforening.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.