Faktaboks

Etymologi
Navnet Makedonien betegnede i den klassiske oldtid landskabet nord for Hellas. Landskabets navn er afledt af makedones, grækernes navn på det folk, der tidligt i 600-tallet f.v.t. invaderede området og etablerede det kongerige, der senere blev regeret af Filip 2. og Alexander den Store. Folkenavnets sammenhæng med det græske adjektiv makednos 'høj og slank' er omdiskuteret.
Også kendt som

På baggrund af en konflikt med Grækenland om brugen af ordet Makedonien (hvilket også er navnet på en region i Grækenland) ændrede republikken formelt navn den 12. februar 2019 til Nordmakedonien

Officielt navn
Severna Makedonija (Северна Македонија), Republika Severna Makedonija (Република Северна Македонија)
Dansk navn
Nordmakedonien, (officielt) Republikken Nordmakedonien
Styreform
parlamentarisk republik
Hovedstad
Skopje
Indbyggertal
2,07 millioner (nationalt estimat, 2021)
Areal
25 220 km²
Indbyggere pr. km²
83 (2019)
Officielt/officielle sprog
makedonsk (officielt) 66,5 %, albansk 25,1 %, tyrkisk 3,5 %, romani 1,9 %, serbisk 1,2 %, andet (inkluderer aromunsk og bosnisk) 1,8 % (2002). Mindretalssprog er co-officielle med makedonsk i kommuner, hvor de tales af mindst 20 % af befolkningen.
Religion
makedonsk-ortodokse 64,8 %, muslimer 33,3 %, andre kristne 0,4 %, andre og uspecificerede 1,5 % (2002)
Nationaldag
uafhængighedsdagen den 8. september (1991)
Statsoverhoved
præsident Gordana Siljanovska-Davkova (siden den 12. maj 2024)
Statsminister
premierminister Hristijan Mickoski (siden den 23. juni 2024)
Møntfod
denar
Symbol
den otte-strålede sol
Valutakode
MKD
Nationalsang
Denes nad Makedonija ('i dag over Makedonien')
Engelsk navn
North Macedonia, Republic of North Macedonia
Uafhængighed
Den 8. september 1991 blev uafhængigheden fra Jugoslavien godkendt ved en folkeafstemning blandt registrerede vælgere.
Befolkningssammensætning
makedonere 64,2 %, albanere 25,2 %, tyrkere 3,9 %, romaer 2,7 %, serbere 1,8 %, andre 2,2 % (2002); Nordmakedonien har ikke foretaget en folketælling siden 2002; roma-befolkninger undervurderes normalt i officiel statistik og repræsenterer muligvis 6,5-13 % af Nordmakedoniens befolkning.
BNP pr. indb.
35.714 kr. (2017)
Middellevetid
mænd 73,1, kvinder 77,2 år (2015)
Indeks for levevilkår, HDI
0,759 (2018)
Indeks for levevilkår, position
82 (2018)
Gini-koefficient
34,2 (2017)
CO₂-udledning pr. indb.
3,6 ton (2014)
Internetdomænenavn
.mk
Flag
Nordmakedonien
Nordmakedonien (mørkegrønt) ligger i Europa (lysegrønt).
Nordmakedonien
Af .
Licens: CC BY NC ND 4.0
Nordmakedonien
Nordmakedonien og de omkringliggende lande.
Nordmakedonien
Af .
Licens: CC BY NC ND 4.0

Nordmakedonien er en republik på Balkanhalvøen, oprettet i 1992 efter opløsningen af Den Socialistiske Føderative Republik Jugoslavien og anerkendt af FN i 1993 under navnet Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM). I 2017 indgik Grækenland og Makedonien Prespa-aftalen, hvis hovedpunkt var, at Makedonien formelt fik navnet Nordmakedonien. Den fattige, bjergrige indlandsstat har endvidere grænser fælles med Albanien, Kosovo, Serbien og Bulgarien. Befolkningen er særdeles sammensat med nordmakedonsk flertal og et stort albansk mindretal. Foruden andre mindretal findes bl.a. flygtninge fra den tidligere serbiske provins Kosovo. Trafikken mellem Centraleuropa og Det Ægæiske Hav har i århundreder gået gennem området.

Nationalflag

Flaget blev officielt indført i 1995 og viser den opgående Sol. Forbilledet for denne Sol kan ses i flere middelalderkirker i Nordmakedonien ... Læs mere om Nordmakedoniens nationalflag.

Geografi

.

Nordmakedoniens landskab præges af bjerge og højsletter; bjergkæden Šar Planina ligger mod nord, German- og Osogovskabjergene samt Plačkovica mod øst ... Læs mere om Nordmakedoniens geografi.

Befolkning

Nordmakedonien har en særdeles blandet befolkning. 67 procent er slaviske makedonere (1994), mens et albansk mindretal udgør officielt ca. 23 procent ... Læs mere om Nordmakedoniens befolkning.

Sprog

Det officielle sprog i Nordmakedonien var indtil 2018 alene det slaviske sprog makedonsk, der vandt indpas som skriftsprog ved 2. Verdenskrigs afslutning efter anerkendelsen af en selvstændig makedonsk nationalitet. Siden 2018 har albansk også været officielt sprog ... Læs mere om Nordmakedoniens sprog.

Religion

Langt størstedelen af den slavisk-makedonske befolkning tilhører traditionelt den ortodokse kristendom. Den albanske minoritet er muslimks ... Læs mere om religion i Nordmakedonien.

Forfatning

Republikken Nordmakedoniens forfatning er fra 1991. Den lovgivende magt ligger hos parlamentets 120 medlemmer, der vælges for fire år ved almindelige valg. Læs mere om Nordmakedoniens forfatning.

Militær

Styrken er (2006) på 10.890, hvori indgår værnepligtige med seks måneders tjenestetid. Hæren er på 9760 og luftvåbnet er på 1130. Læs mere om Nordmakedoniens militær.

Uddannelse

Uddannelsessituationen er præget af de nationale mindretal, som af forfatningen garanteres undervisning på modersmålet. Læs mere om uddannelse i Nordmakedonien.

Massemedier

Medierne i Nordmakedonien er forholdsvis frie, og der er ingen statslig censur, men statslig indflydelse præger stadig dagbladsmarkedet. Læs mere om Nordmakedoniens massemedier.

Billedkunst og arkitektur

Læs mere i sydslavisk billedkunst og arkitektur.

Litteratur

En nordmakedonsk nationallitteratur opstod først under 2. Verdenskrig, men helt tilbage i 800-tallet grundlagde den hellige Kliment og Naum en religiøs og litterær tradition i Ohrid ... Læs mere om nordmakedonsk litteratur.

Musik

I middelalderen beherskedes musiklivet af den byzantinske kirkesang, fra omkring 900 med centrum i Ohrid. Osmannernes indtrængen på Balkan i slutningen af 1300-tallet ... Læs mere om nordmakedonsk musik.

Forhistorie

Landet har været befolket af en bondekultur, der hører til de ældste i Europa, Starčevo-kulturen, fra ca. 6200 til 5400 f.v.t. ... Læs mere om Nordmakedoniens forhistorie.

Historie

Nordmakedonien er en ny stat, der først blev selvstændig i 1992. Området havde indtil da været omstridt mellem andre stater, og Grækenland var i en periode utilbøjelig til ... Læs mere om Nordmakedoniens historie.

Læs mere i Lex