New Zealand er et bjergrigt land med en overordentlig rig og afvekslende natur. Sydøen domineres af én langsgående bjergkæde, Southern Alps, med blandt andet Mount Cook (3765 meter), landets højeste bjerg. Store områder er ubeboede og ret uberørte naturlandskaber, men mange sletteområder i forskellige højder udnyttes til fåregræsning.
Både Syd- og Nordøens landskaber er dannet under den alpine foldning i Tertiærtiden, men stærkt omformet af efterfølgende istider. Således er Sydøens sydvestkyst et stort fjordlandskab med karakteristiske, stejle profiler, høje vandfald og U-formede dale dannet af istidsgletsjere, og mange steder ses andre istidslandskaber. Da landet ligger på grænsen mellem to tektoniske plader, er det præget af hyppige jordskælv og anden tektonisk aktivitet. På Nordøen ligger flere aktive vulkaner og områder præget af varme kilder, gejsere, svovlsøer og anden vulkansk virksomhed. På Sydøen findes kun varme kilder.
Klimaet er generelt mildt; den største del af landet ligger i den tempererede zone, kun den nordligste del af Nordøen har subtropisk klima. Store dele af landet får rigelig nedbør, mange steder som helårsregn. De naturlige betingelser for landbrug er gunstige, blandt andet for græsafgrøder, som vokser året rundt. På vindvendte bjergsider kan nedbøren være meget stor; Milford Sound på vestkysten af Sydøen får næsten 6000 millimeter om året, og vestsiden af Southern Alps har regnskov og gletsjere.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.