Faktaboks

Sogn
Munkebjerg Sogn
Provsti
Odense Sankt Knuds Provsti
Stift
Fyens Stift
Kommune
Odense Kommune
Munkebjerg Kirke
Munkebjerg Kirke er opført i 1961 efter tegning af Erik og Ebbe Lehn Petersen. Kirkekomplekset består af en kirkesal, et præsteværelse og en klokkestabel fra opførelsen, menighedssal, mødelokale og konfirmandstuer fra 1972 og et indgangsparti fra 1994. Foto: 2008.
Af .
Licens: CC BY SA 2.5

Munkebjerg Kirke ligger ud til Østerbæksvej sydøst for Odense C.

Kirkebygningen

Kirken fra 1961 er opført efter tegning af arkitekterne Erik og Ebbe Lehn Petersen. Den blev opført med et præsteværelse og en klokkestabel. I 1972 tilføjede man kompleksets menighedssal, mødelokale og konfirmandstuer, og i 1994 opførte man et nyt indgangsparti.

Komplekset har hvidmalede teglstensmure, og kirkerummet har et markant sadeltag med stejl rejsning dækket med eternitskifer.

Kirken

Munkebjerg Kirke
Kirkesalen har et højt tag, der har en nord-sydvendt orientering, men rummet er traditionelt orienteret med koret mod øst. Alterprydelsen består af et trækors, som indgår i et samspil med prædikestolen, døbefonten og det store glasmaleri. Foto: 2008.
Af .
Licens: CC BY SA 2.5

Munkebjerg Kirke er opbygget næsten modulært omkring sekskantede former. Her har kirkesalen et højt tag med nord-sydvendt orientering. Rummet er dog orienteret traditionelt med koret mod øst, og indgangspartiet ligger mod vest.

Mod nordvest er der i den høje gavl et vinduesfag i fuld højde og et tilsvarende smalt i sydøst. Mod øst, bag alterbordet, er der et stort glasparti.

Foran indgangen står der en klokkestabel bestående af to betonpiller. Oprindelig hang klokkerne frit mellem disse, men af hensyn til naboerne blev de i 1975 flyttet til det da tilføjede klokkehus.

Kirkens indre

Salen er orienteret mod øst, hvorfor den store østlige tagflade får en visuelt fremtrædende rolle i rummet. Den bidrager til at skabe fokus omkring alteret og dets udsmykning.

Som en næsten usynlig markering af det traditionelle skel mellem kor og skib er gulvet bag knæfaldet hævet et trin over de øvrige gulvflader.

Når en foldedør i sydvestvæggen åbnes, sættes rummet i forbindelse med menighedssalen, der så fungerer som sideskib.

Inventar i Munkebjerg Kirke

Glasmaleri i Munkebjerg Kirke

Kirkens glasmaleri er udført af Knud Lollesgaard og indsat på vinduet i kirkesalens østlige væg i 1983. Glasmaleriet domineres af gule og blå nuancer og består af flere motiver, herunder Livets træ og Kundskabens træ, to sole, hvoraf én symboliserer Opstandelsen, og en stjerne, der symboliserer Ledestjernen. Foto: 2008.

Af .
Licens: CC BY SA 2.5

I Munkebjerg Kirke er store dele af inventaret fra opførelsen.

Glasmaleriet på vinduet i den østlige væg er indsat i 1983. Udsmykningen er udført af Knud Lollesgaard og indgår i et samspil med såvel trækorset bag alterbordet som prædikestolen og døbefonten. Motiverne er to sole og en stjerne omgivet af strålebundter, i hvis skæringspunkter står et træ. Til højre det lyse Livets træ og til venstre det mørke Kundskabens træ. Under solen bag døbefonten er en helligåndsdue, solen bag korset symboliserer Opstandelsen, og stjernen bag prædikestolen Ledestjernen. Farveholdningen domineres af gule og blå nuancer. Af hensyn til lysvirkningen er kirkens sydøstvindue forsynet med brunttonet glas.

Døbefonten har en næsten terningformet kumme, og den er i Rønnegranit. Prædikestolen er en enkel tømmerkonstruktion af fyr med glatte felter, mens bænkene er enkle af lakeret fyrretræ.

Læs mere i Lex

Eksterne links

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig