Kirken i munkesten har som kerne et romansk skib med kor. Den fik tidligt en forlængelse mod vest, og den blev ved de sengotiske ombygninger så stærkt omformet, at den nu opfattes som toskibet, eller på grund af de to nordkapeller, næsten treskibet. Det sengotiske vesttårn markerer dog den gamle kirkes længdeakse. Desuden kaldes bygningstypen en langhuskirke, da den har et langt kirkerum, hvor skibet og koret går i et.
Kirken står i dag hvidkalket med røde tegltage.
Af den romanske murstenskirke står nu kun korets østgavl samt rester af skibets langmure. Korgavlen har bag en sengotisk støttepille rester af det oprindelige østvindue, og der kan ses dele af gavlens svagt fremspringende murpiller, såkaldte lisener, på hjørnerne. I skibet har der oprindeligt været en dør mod syd, en dør mod nord, tre vinduer i hver langmur og lisener på murene, men af dem er der kun bevaret rester af enkelte vinduer i murværket og dele af lisenerne over tilbygningernes hvælv.
I skibets forlængelse mod vest har der været en syddør og angiveligt et vindue både mod nord og mod syd. I dag er der kun fragmenter tilbage af døren i den nuværende, og sydvinduet står som en rundbuet niche.
I perioden 1510-1520 blev kirken udsat for omfattende om- og tilbygninger. Koret blev udvidet, så kirken blev et langhus. Mod syd blev der tilføjet fire sammenhængende kapeller i hele langhusets længde, mens der mod nord blev opført en tilbygning midtfor. Ved korets udvidelse til skibets bredde har man så vidt muligt skånet dets romanske østmur, men overdækket dens midte med en mægtig støttepille. Taggavlen er prydet med gotiske dekorationer af trappeformede kamtakker og prydblændinger, dvs. murnicher.
Ved ombygningen blev der indsat fire krydshvælv i langhuset, tre krydshvælv i sydkapellerne og to krydshvælv i nordtilbygningen. Tårnets krydshvælv og trappehuset er begge samtidige. Den spidse tårnbue er ganske lille og lav.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.