I løbet af middelalderen begyndte man at producere teglsten, hvilket gav nye muligheder for bygning og arkitektur. De middelalderlige tilbygninger er derfor opført i brændt tegl kaldet munkesten, som er lidt større end nutidens mursten. Disse tegl var lettere end de hidtil anvendte stenmaterialer, og dette gav mulighed for at bygge hurtigere og i gotisk stil, som bl.a. er kendetegnet ved dekorationer af trappeformede gavle med kamtakker og blændinger samt høje spidsbuer.
Også i Lundforlund Kirke benyttede man sig af de nye muligheder, og kirkens fire tilbygninger er alle kommet til i gotisk tid, i den sene middelalder. De er således alle bygget af munkesten, dog kan man finde kampesten i både tårnets og nordkapellets murværk.
Tårnet er opført mod vest, og tårnrummet tjener i dag som våbenhus. Derfor er der i vestmuren indsat en moderne, spidsbuet dør. Dele af tårnet er blevet skalmuret i nyere tid, dvs. at man har opført nyere murværk uden på det oprindelige. Tårnets gavle er blevet muret om i nyere tid og fremstår i dag glatte med toptinde. På tårnets vestmur er der et ur, formentlig fra 1700-tallet.
Tilbygningen mod syd blev oprindeligt opført som et våbenhus. Senere er det anvendt som ligkapel for sognet. Ligesom tårnets gavle, er bygningens gavl blevet muret om i nyere tid og fremstår nu glat med en toptinde. Indvendigt var der oprindeligt træloft, som senere er blevet omdannet til en tøndeformet hvælving af træ.
På skibets nordside står der et højt og bredt kapel. Gavlen er udført i gotisk stil med blændingsdekorationer. Indvendigt er rummet overhvælvet og en stor, spidsbuet åbning forbinder kapel og skib.
Sakristiet på korets nordside har også en gavl i gotisk stil med blændingsdekorationer bestående af højblændinger og en båndblænding forneden. Derunder er der desuden et nyere tilføjet blændingskors. Indvendigt er der fladbuede nicher i nord- og vestvæggen. Rummet dækkes af et hvælv og forbindes med koret via en rundbuet åbning, hvori der sidder en oprindelig dør af eg.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.