Kinesisk musik har en lang forhistorie. Fra stenalderen kendes benfløjter og ægformede lerfløjter af en okarinalignende type, xun, der i lidt modificeret form stadig er i brug. De tidligste beskrivelser af organiseret musikudøvelse findes på de såkaldte orakelknogler fra Shangdynastiet (ca. 1650- ca. 1000 f.Kr.) i forbindelse med religiøse ceremonier.
Her omtales klokker, fløjter, trommer og klangsten. Allerede på dette tidspunkt fremgår det, at musikken er et middel til at fremme harmoni mellem det jordiske og det himmelske. Det førte i tidens løb til, at toner og skalaer blev genstand for omfattende matematisk/kosmologiske beregninger.
Resultatet skulle sikre harmonien i det tredelte, universelle system bestående af de indbyrdes afhængige elementer Jord, Himmel og Menneske. I kilder fra Zhoudynastiet (ca. 1000-255 f.Kr.) kommer strengeinstrumenter ind i billedet. Her omtales også musikkens betydning både universelt og menneskeligt.
God musik er forædlende, dårlig musik (den larmende og sanseophidsende) er ødelæggende. Der var omfattende kontrol med musikken rundt om i landet af hensyn til statens sikkerhed, såvel politisk som i en større sammenhæng, idet man mente, at universel disharmoni kunne føre til fx naturkatastrofer.
Også Kong Fuzi tillagde musikken samfundsmæssig betydning og skelnede skarpt mellem god og dårlig musik. Det fik langtrækkende konsekvenser, idet konfucianismen blev anerkendt som statens filosofiske grundlag i Handynastiet (206 f.Kr.-220 e.Kr.) og først underkendtes ved kommunisternes magtovertagelse i 1949.
Men musikken trivedes også på det folkelige plan, og dens underholdningsværdi kunne ikke undertrykkes. Øget samkvem med Centralasien, Indien og Mellemøsten tilførte Kina mange nye musikalske impulser.
I Tangdynastiet (618-907) rådede hoffet over adskillige udenlandske orkestre, og musik og optræden var en vigtig del af gadebilledet og borgernes selskabsliv. Spiren til den kinesiske opera ses i Songdynastiets (960-1279) gadeteater og når sin endelige udformning i det kortvarige, mongolske Yuandynasti (1271-1368).
Med mongolerne kom også nye instrumenter til, bl.a. to, der i høj grad opfattes som kinesiske i dag: Den tostrengede "violin", kaldet erhu, og det noget skingre blæseinstrument suona.
I Ming- og Qingdynastiet (hhv. 1368-1644 og 1644-1912) nød kulturlivet, herunder musikken, godt af interessen fra en voksende gruppe af intellektuelle, og på landsplan udviklede instrumentalmusikken sig. Tonerne og deres indbyrdes forhold var stadig genstand for videnskabelige, matematiske studier.
Af et værk fra 1584 fremgår det, at kineserne har beregnet sig frem til den tempererede skala ca. 100 år, før det skete i Europa, men for kineserne havde det ingen indflydelse på deres musik.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.