Den eksplosive vækst i Kinas private sektor siden 1980 skyldes også ønsket om at sikre sin familie. De kinesiske netværksbaserede virksomheder baseret på familierne har vist sig yderst effektive med hensyn til at trænge ind på de udenlandske markeder via grossister og udenlandske firmaer. Håbet om gevinst er selvfølgelig drivkraften bag denne succes. Desuden betoner buddhismen, at menneskelivet er forudbestemt. Derfor går det, som det går. Hvorfor så ikke tage chancen med at starte en virksomhed?
Samtidig er der en meget høj opsparingsrate i familierne i Kina. Opsparingsraten beløber sig ofte til omkring en tredjedel af husholdningernes indkomster, og opsparingen udgør en stigende andel af bruttonationalproduktet. Alt i alt har startkapitalen ved virksomhedsetablering i hovedsagen to kilder i Kina: 1) Den nære familie og den udvidede familie og 2) vennerne.
Der er imidlertid også forhold, som svækker familiebåndene. De består i étbarnspolitikken gennem flere årtier. Den har i betydelig grad har reduceret familiernes talmæssige størrelse, hvilket også på sigt svækker den kinesiske økonomis vækstmuligheder. Dette er også baggrunden for, at etbarnspolitikken er blevet kraftigt lempet på det seneste.
Samtidig er familiebåndene også løbende blevet svækket i de allerseneste årtier. Individualismen er blevet styrket, hvilket udgør en basis for den konsumorienterede individualisme, som præger det moderne kinesiske samfund.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.