Kirken består af et kor og et skib fra senromansk tid opført i munkesten. Den senromanske periode er ca. 1200-1275. Tårnet i vest er fra gotisk tid (ca. 1250-1550) og opført i to etaper. En korsarm på skibets nordside er tilbygget i år 1652. Sakristiet (præsteværelset) på korets nordside er ligeledes fra tiden efter Reformationen, men det er fuldkommen ombygget i 1863.
Kirken står i dag hvidkalket med røde tegltage.
Den senromanske murstenskirke fra årene 1225-1250 er anselig og velbevaret. Koret har haft i alt syv romanske vinduer, tre mod øst og to i hver af langmurene. De tre østlige vinduer fremtræder nu som enten ydre eller indre blændinger, dvs. murnicher, og danner tilsammen en senromansk vinduesgruppe. Den østlige taggavl er glat forneden, men den øverste spids krager ud med et savskifte, hvor stenene er lagt på skrå, så deres hjørner vender udad. Den har senere tilkomne trappeformede kamtakker.
Skibet har sikkert i hver langside haft tre vinduer, men de er kun bevaret som rester i murværket. Her har der oprindeligt været en dør mod syd og en mod nord, men af dem er kun den nordlige dør bevaret som en vægniche. Skibets gavle har høje kamme, men er ellers glatte.
Tårnet er rejst i to forskellige byggeperioder. Dets nederste del er af gullige, lange og brede munkesten, mens dets øvre del er af almindelige røde munkesten. Det har øverst tvillingdelte glamhuller til lyden. Taggavlene er glatte, og deres kamme krones af små tinder på toppen.
Den nordlige korsarm kaldes Soldaterkirken. Dens murværk er helt pudsdækket og har næsten ikke bevaret oprindelige detaljer. Dog spores en tilmuret norddør. På den glatte, ellevetakkede gavl læses i jernankre ”F3”, ”1652” og ”HFR FSH”, som henviser til Lensmanden på Vordingborg, Hr. Frederik Reedtz og Fru Sofie Høg.
Sakristiet er af små gule teglsten, og det er helt ombygget i 1863 samtidig med, at tårnet fik en vestdør foran hvilken, der blev tilføjet et våbenhus. Våbenhuset er dog senere revet ned.
Kirken har i dag store, spidsbuede støbejernsvinduer, som angiveligt er fra anden halvdel af 1800-tallet.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.