Teglstenene kom til Danmark i middelalderen. Det gav mulighed for, at man kunne bygge billigere og nemmere, og i den sene middelalder blev det i den nye, gotiske stil. Perioden havde stor byggeaktivitet, og man byggede typisk i brændt tegl, kaldet munkesten, som er lidt større end nutidige mursten. Den gotiske stil er kendetegnet ved dekorationer af trappeformede gavle med kamtakker og systemer af dekorative murnicher i form af blændinger, og særligt var der præference for høje spidsbuer.
I den sengotiske periode (ca. 1400-1550) byggede man et tårn, der mod sædvane blev placeret i forbindelse med korets østlige gavl i stedet for skibets vestlige. Tårnet har mod øst et højt, spidsbuet murfelt, der tyder på, at det oprindeligt har stået åbent.
På skibets nordside opførte man i samme periode et våbenhus på to etager. Det fik et let spidsbuet felt over den fladbuede dør, savskifter på siderne, hvor teglstenen er lagt på skrå, så deres hjørner vender udad, og på taggavlen en dekoration med blændinger. Våbenhuset er senere bygget om, så det har fået et kvartvalmet tag, der har afstedkommet en delvis fjernelse af blændingerne.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.