Efter en folkeafstemning, der afskaffede monarkiet, udråbtes den 29. november 1945 Den Føderative Folkerepublik Jugoslavien, der bestod af seks ligeberettigede republikker, Slovenien, Kroatien, Bosnien-Hercegovina, Serbien, Montenegro og Makedonien. Beograd forblev hovedstad. Slovensk, serbokroatisk og makedonsk blev ligeberettigede officielle sprog, ligesom det latinske og det kyrilliske alfabet ligestilledes; serbokroatisk i forbindelse med det latinske alfabet blev dog mest udbredt i forvaltningen.
I begyndelsen styredes Jugoslavien stramt efter sovjetisk mønster. Tito førte en aggressiv udenrigspolitik; bl.a. insisterede han på at få overdraget Trieste fra Italien og støttede den kommunistiske side i Den Græske Borgerkrig.
Tito nægtede at underordne Jugoslavien sovjetiske interesser. Josef Stalin havde regnet med at kunne fjerne ham, men i stedet rev Jugoslavien sig i 1948 løs fra Sovjetblokken og indgik året efter en aftale med USA om hjælp. Støtten til de græske kommunister blev opgivet, og i 1954 fandt man en løsning på Triestespørgsmålet, idet Italien fik byen, og Jugoslavien baglandet.
Jugoslavien udviklede sig til at blive det mest åbne af de kommunistisk styrede lande. Man forlod den stive, centralstyrede planøkonomi, lagde mere ansvar ud til virksomhederne og gav arbejderne større indflydelse på driften. Jugoslaverne fik lov til at rejse til udlandet og arbejde, og turismen blev stimuleret, hvilket især kom Kroatien til gode.
Prisen for den øgede liberalisering var større økonomisk ulighed mellem republikkerne. Slovenien og Kroatien i nord var de rigeste, og regimets forsøg på at udligne forskellene ved at føre penge fra rige til fattige områder skabte utilfredshed. Landet var også præget af en enorm økonomisk ulighed mellem land og by, især i de underudviklede republikker.
Det andet Jugoslavien havde arvet en skæv økonomisk udvikling. Dertil kom massive udgifterne til genopbygningen efter 2. Verdenskrig og til forsvaret; Jugoslavien var stærkt rustet i tilfælde af en invasion fra Sovjetblokken. Alligevel var reallønnen trods høj inflation stigende gennem 1960'erne og 1970'erne, og den gennemsnitlige levestandard i Jugoslavien var højere end i noget andet østland i Europa. Regimet markerede fremskridtet ved at ændre landets navn til Den Socialistiske Føderative Republik Jugoslavien (1963).
Den uafhængige udenrigspolitiske linje blev fortsat, og Jugoslavien sluttede sig i 1961 sammen med stater som Indien, Egypten og Indonesien i Den Alliancefri Bevægelse, der afholdt topmøde i Beograd s.å., hvilket sammen med regimets stabilitet gav relativt stor vægt i international politik. Jugoslavien var desuden en af grundlæggere og centrale aktører i dannelsen af CSCE, foreløberen for OSCE.
Både internationalt og i selve landet blev styret en stor fortaler for national selvbestemmelse. I modsætning til det første Jugoslavien (1918-1941) søgte man således ikke at skabe en fælles jugoslavisk nation men derimod styrke befolkningsgruppernes etnonationale identiteter. Alligevel voksede antallet af dem der erklærede sig som "jugoslaver uden etnonationalt tilhørsforhold"; det firedobledes i 1970'erne og fortsatte med at stige igennem det meste af 1980'erne, især blandt unge, i større byer og etnisk blandende områder af landet.
I 1966 fyrede Tito sin gamle våbenfælle, serberen Aleksandar Ranković, fra indenrigsministerposten. Det blev indledningen til yderligere decentralisering og liberalisering, men også til uro. I 1968 var der store studenterdemonstrationer i Beograd og albanske nationalistiske demonstrationer i Kosovo. I 1970-71 støttede kommunisternes ledere i Kroatien en bevægelse for større kroatisk selvstændighed. Tito slog hårdt ned på disse tendenser, og i 1972 blev partidisciplinen skærpet overalt i Jugoslavien.
I 1974 gennemførtes imidlertid en ny forfatning, der styrkede republikkerne og gav vidtgående selvstyre til Serbiens to autonome provinser, Vojvodina og Kosovo. Forfatningen blev baseret på arbejderselvstyret: Virksomheder og institutioner valgte medlemmerne til kommunalråd og parlamenter. Hermed ville man skabe en "socialisme nedefra" og ophæve skellet mellem politisk og økonomisk liv. Denne særlige jugoslaviske decentrale socialisme, der vakte betydelig interesse på venstrefløjen i Vesteuropa, var hovedsagelig udviklet af sloveneren Edvard Kardelj. Magten lå dog stadig i Kommunisternes Forbund, som sammen med Tito og forsvaret fungerede som garanter for landets sammenhold.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.