Faktaboks

Sogn
Hou Sogn
Provsti
Aalborg Nordre Provsti
Stift
Aalborg Stift
Kommune
Aalborg Kommune
Hou Kirke
Hou Kirke er opført i år 1900 efter tegning af Vilhelm Ahlemann. Den historicistiske kirke er bygget i en blanding af romanske og gotiske stilformer. Foto: 2007.

Hou Kirke ligger i den nordlige del af Hou by, nordenfjords ud mod Kattegat.

Kirkebygningen

Kirken fra år 1900 er opført efter tegning af arkitekt Vilhelm Ahlemann. Bygningen er traditionelt udformet som en langhuskirke, da den har et langt kirkerum, hvor skibet og koret går i et. På nordsiden er der et sakristi (et præsteværelse), og i 1930’erne blev der på nordsidens vestende tilføjet et våbenhus.

Den er i blank mur med synlige, røde teglsten og skiftertage. Over dens vestlige del er der et højt spir på taget, en såkaldt tagrytter.

Kirken

Hou Kirke
Hou Kirkes indre har hvidkalkede vægge og flade, pudsede lofter. Kirkens inventar stammer angiveligt fra opførelsen i år 1900. Yderst utraditionelt er der ved kirkens vinduer gardiner. Foto: 2007.

Den historicistiske kirke er som så mange andre landet over udført i en blanding af romanske og gotiske stilformer. De rundbuede døre og vinduer efterligner således den romanske periodes udtryk. Kirkens planløsning med langhuskoret med tresidet afslutning er til gengæld typisk for de sengotiske kirker, ligesom tilføjelsen af både sakristi og våbenhus hører denne periode til.

Murene har desuden bælter af lysere cementsten, som giver indtryk af gotikkens bæltemuring.

Sakristiet har kvartvalmet tag, og dets taggavl er prydet af tre rundbuede højblændinger med pudset bund.

Våbenhuset fra 1930’erne er uden dekorative detaljer.

Over kirkens vestende knejser en tagrytter med glamhuller til klokkernes lyd, og herover er der et højt, spidst firesidet spir.

Kirkens indre

I det indre er Hou Kirke præget af hvidkalkede vægge og flade, pudsede lofter, og der er orange klinker på gulvet.

Langs væggene er der paneler til brystningshøjde.

Ved vinduerne er der – yderst utraditionelt – gardiner, hvilket ellers typisk ses i private hjem.

Inventar i Hou Kirke

Altertavle i Hou Kirke
Kirkens altertavle består af et maleri, der vistnok er malet af H.A. Brendekilde. Rammen med trekantgavl er ligesom kirkens andre større inventargenstande marmoreret. Foto: 2007.

I Hou Kirke er inventaret angiveligt fra opførelsen, heriblandt de enkle bænke med rektangulære gavle. Altertavlen består af et maleri af scenen, ’Jairi datter’, vistnok af Brendekilde, der sidder i en klassicerende, marmoreret ramme med trekantgavl.

Døbefonten står midt for koret. Den har otte sider og er formet som en kalk. Fonten er marmoreret i mørke toner.

Prædikestolen er traditionelt udformet som en kantet kurv med fag, hvor dekorationen blander forskellig stil med segmenter af en dobbelt rundbuefrise, der samtidig efterligner den øvre del af de traditionelle prædikestoles arkadebuer uden underliggende pilastre, dvs. halvsøjler. Dens træværk er som de øvrige større inventargenstande blevet marmoreret i forskellige farver.

Læs mere i Lex

Eksterne links

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig