Faktaboks

Sogn
Homå Sogn
Provsti
Norddjurs Provsti
Stift
Aarhus Stift
Kommune
Norddjurs Kommune

Homå Kirke er en gotisk kirke, der erstattede en romansk kirke på samme sted. Bygningen vidner således om senmiddelalderens nye smag og behov til kirken. I kirken er der bevaret en fin romansk døbefont, en prædikestol fra renæssancen og en altertavle fra barokken med et nyere maleri.

Kirken ligger sydvestligt i landsbyen Homå, omtrent ni kilometer sydvest for Grenå.

Kirkebygningen

Kirkens er en langhuskirke, da den romanske kirke i senmiddelalderen blev erstattet af en kirke med et langt kirkerum, hvor skibet og koret går i et. Den har desuden senere i gotikken fået et tårn i vest, et og et våbenhus på skibets nordside.

I dag er kirkens genbrugte, romanske granitsten i blank mur med synlige byggematerialer, mens delene af teglsten er hvidkalkede. Kirken har røde tegltage.

Den gotiske kirke

Den nuværende kirke erstattede i den sene middelalder en romansk kirke. Ved opførelsen af den gotiske genbrugte man stenene fra den nedrevne romanske kirke i murværket.

Teglstenene kom til Danmark i middelalderen. Det gav mulighed for, at man kunne bygge billigere og nemmere, og i den sene middelalder blev det i den nye, gotiske stil. Her byggede man i brændt tegl kaldet munkesten, som er lidt større end nutidige mursten. Den gotiske stil er kendetegnet ved dekorationer af trappeformede gavle med kamtakker og systemer af dekorative murnicher i form af blændinger. Særligt var der præference for høje spidsbuer, og mange gotiske kirker fik støttepiller på ydersiden for at holde murene med de indbyggede hvælv.

I Homå Kirke har der sædvanen tro oprindeligt været en dør mod syd og en mod nord. Norddøren er endnu i brug om end i omdannet form, mens syddøren er muret til. Kirken har ingen vinduer mod nord. Kirken har hvidkalkede støttepiller mellem alle dens fag.

Ved skibets sydvestlige hjørne er der indsat en såkaldt billedkvader, hvilket er en sten med et udhugget relief, fra den romanske kirke. Det afbilder en mand, der kæmper med to dyr – angiveligt en repræsentation af det godes kamp mod det onde.

De gotiske om- og tilbygninger

I den sengotiske periode tilføjede man det prunkløse, lave våbenhus, der kun er smykket af kamtakker på taggavlen og et lille, spidsbuet murfelt omkring taggavlens glug. Desuden byggede man op ad vestgavlen et smalt, det tværstillet tårn, hvis rygning er vinkelret på skibets længderetning.

Kirkens indre

Kirken er i det indre hvidkalket med kalkmalede, geometriske dekorationer på ribbehvælvene. Med teglstenene kunne man lave de lette, opadstræbende hvælv, som den gotiske periode blev så kendt for. I de romanske kirker måtte man lave indre piller for at støtte de indsatte hvælv, men i Homå Kirke ses det, at hvælvslagningen er sket i forbindelse med opførelsen af kirken, da der ingen piller og gjordbuer (støttebuer på væggene) er.

Kalkmalerier i Homå Kirke

Alle kirkens hvælv er udsmykket med en enkel udsmykning, formentlig malet i forbindelse med hvælvslagningen. Niels Clausen Skades våbenskjold fortæller, at udsmykningen er malet i hans tid som biskop. De kan derfor tidsfæstes til den sengotiske periode i årene 1491-1520, hvor de blev udført af Homåværkstedet.

Inventar og gravminder i Homå Kirke

I Homå Kirke er inventaret fra flere forskellige perioder.

Middelalderens inventar: Døbefonten

Kirkens ældste inventargenstand er den romanske døbefont af granit, som formentlig er overført fra den nedrevne romanske kirke. Den er bægerformet og har en glat kumme, to runde led omkring skaftet og en kegleformet fod, der går over i en kvadratisk form.

Renæssancens inventar: Prædikestolen

Prædikestolen fra begyndelsen af 1600-tallet er traditionelt opbygget med fag, hvori der er arkader. De har formentlig haft malerier af evangelisterne, men de er i dag uden dekorationer. På hjørnerne er der søjler med korintiske kapitæler og brede, dekorative bælter forneden.

Barokkens inventar: Altertavlen

Altertavlen fra 1739 er udført af Christian Holfeldt for Ting Jelling Kirke på Sydvestsjælland og overført til Homå i 1959. Tavlen har har en arkitektonisk opbygget ramme som en tempelgavl med dobbelte korintiske søjler i siderne og en brudt halvbuet fronton over. I altertavlens centrum blev der ved overførelsen til Homå indsat et maleri af Ingolf Røjbæk, der afbilder korsnedtagelsen.

Gravminder

Kirkens gravminder omfatter fire gravsten. Den ældste gravsten, Peder Brockenhuus’ fra omkring 1547, hører til en gruppe af fynske gravsten fra årene frem mod 1550. De er kendetegnet ved, at det centrale motiv på dem er våbenskjolde.

Vægmonumentet over faderen, Mikkel Brockenhuus, fra 1555 er et vigtigt eksempel på den tidlige fynske renæssance under på virkning fra Øresundsområdet. Begge har oprindelig været placeret i koret.

Læs mere i Lex

Eksterne links

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig