Hofmeisters rækkefølge er en rangorden af effekten af saltes ioner på proteiners opløselighed og på denaturering af proteiner i opløsning. Negative ioner, anioner, og positive ioner, kationer, rangordnes hver for sig. Negative ioner har størst effekt på proteiner.

Faktaboks

Også kendt som

Hofmeister series eller Lyotrope series - engelske betegnelser anvendes også på dansk

Rangordenen af anioner og kationer efter Hofmeisters rækkefølge anvendes inden for ernæring og gastronomi til at forklare proteiners egenskaber under tilberedning af fødevarer og under deres fordøjelse.

Æggehvides opløselighed

Franz Hofmeister (1850 – 1922) undersøgte ved Deutschen Universität i Prag udfældning af æggehvide fra opløsning ved tilsætning af forskellige salte og offentliggjorde resultaterne i 1888.

Orden eller uorden

Anioner rangordnes som

SO42- > HPO42- > CH3COO- > Cl- > NO3- > I-

og kationer rangordnes som

NH4+ > K+ >Na+ > Mg2+ > Ca2+

efter deres evne til udfælde proteiner og til at beskytte proteiner mod denaturering. Ionerne længst til venstre kaldes kosmotrope fra græsk for orden, og ionerne længst mod højre kaldes chaotrope fra græsk for uorden.

Salting-Out eller Salting-In

Kosmotrope ioner beskytter proteiner mod denaturering og mindsker deres opløselighed. Ammoniumsulfat anvendes derfor til at oprense enzymer og andre proteiner uden, at deres rumlige struktur forandres og enzymaktivitet ødelægges. Salting-Out ved tilsætning af ammoniumsulfat anvendes også til at udfælde proteiner og enzymer fra opløsning.

Chaotrope ioner derimod øger proteiners opløselighed. Salting-In ved tilsætning af natriumklorid til kogevand ved kogning af kødsuppe øger kødproteinernes opløslighed. Suppen bliver derfor med mere smag og kraft end ved kogning uden salt.

Læs mere i Lex

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig