Faktaboks

Sogn
Haslund Sogn
Provsti
Randers Søndre Provsti
Stift
Aarhus Stift
Kommune
Randers Kommune
Haslund Kirke
Haslund Kirke består af et kor, et skib, et våbenhus og et tårn. De ældste dele af kirken er bygget af granitsten. Foto: 2016.
Af /Nationalmuseet.

Haslund Kirke er en bevaret romansk kirke med til- og ombygninger, der vidner om senere tiders nye smag og behov til kirken. I kirken er der bevaret kalkmalerier og inventar fra dens lange historie med bl.a. genstande fra middelalderen og renæssancen.

Kirken ligger i den sydøstlige del af Haslund omtrent fem kilometer syd for Randers.

Kirkebygningen

Den romanske kirke består af et kor og skib. I den sengotiske periode forlængede man skibet mod vest og tilføjede et våbenhus mod syd. I 1869 byggede man det nuværende tårn som erstatning for et ældre.

Danske kirker ligger normalt stik øst-vest med koret mod øst, men i Haslund Kirke afviger korets orientering en del mod nord. I dag er kirken i blank mur med synlige byggematerialer, og den har blytage.

Den romanske kirke

Kirken er opført i den romanske periode (ca. 1050-1275). De romanske kirker, der er kendetegnet ved brug af runde buer, blev bygget af natur- eller teglsten, og i Haslund er den ældste del af kirken opført i tilhuggede granitsten.

I skibet har der oprindeligt været en dør mod syd og en mod nord, men de er begge muret til. Både korets og skibets langmure har haft små romanske vinduer.

De senere om- og tilbygninger

Teglstenene kom til Danmark i middelalderen. Det gav mulighed for, at man kunne bygge billigere og nemmere, og i den sene middelalder blev det i den nye, gotiske stil. Perioden havde stor byggeaktivitet, og man byggede typisk i brændt tegl, kaldet munkesten, som er lidt større end nutidige mursten. Den gotiske stil er kendetegnet ved dekorationer af trappeformede gavle med kamtakker og systemer af dekorative murnicher i form af blændinger, og særligt var der præference for høje spidsbuer.

I den sengotiske periode, måske i 1517, rev man skibets vestlige gavl ned og forlængede kirken mod vest. Foran forlængelsens sydside byggede man et våbenhus.

I 1868 opførte man det nuværende lille tårn som en del af forlængelsens vestlige gavl. Det skal angiveligt have erstattet et ældre, der muligvis var fra 1763. Tårnet er på hjørnerne dekoreret med svagt fremspringende murpiller, såkaldte lisener.

Kirkens indre

Haslund Kirke

Kirkerummet i Haslund Kirke. De hvælvede lofter blev indbygget i gotisk tid og erstattede det oprindelige bjælkeloft. I skibet er der bevaret kalkmalerier fra 1517. Foto: 2016.

Af /Nationalmuseet.

Kirken er i det indre hvidkalket med kalkmalede dekorationer.

Kirkerummet bærer i høj grad præg af dets krydshvælvede lofter. Hvælvene kom til i den gotiske periode, hvor man med teglstenene nu kunne lave de lette, opadstræbende hvælv. Her erstattede man det oprindelige bjælkeloft med hvælv, som man byggede ind i den eksisterende, romanske kirke.

Kalkmalerier i Haslund Kirke

I Haslund Kirkes skib er der kalkmalerier fra den sengotiske periode. De er fra 1517.

I kirken er der kun bevaret få dele af kirkens oprindelige udsmykning i skibets første og tredje fags hvælv. De viser blandt andet et våbenskjold for Niels Clausen Skade og indskrifter med personoplysninger samt dateringen "1517".

Inventar og gravminder i Haslund Kirke

I Haslund Kirke er bænkene fra anden halvdel af 1600-tallet, og inventaret er fra flere forskellige perioder, hvor særligt middelalderen er rigt repræsenteret.

Middelalderens inventar

Kirkens ældste genstand er en romansk døbefont af granit. Den har på kummen relieffer af løver, og på den firkantede fod har den pyramider.

Der er ligeledes bevaret et korbuekrucifiks fra den tidlige gotiske periode omkring år 1200. Som navnet antyder, hang det oprindeligt på dets traditionelle plads over korbuen.

Renæssances inventar

Prædikestolen fra 1612 er udført i renæssancen. Den har i fagene arkader med stjerner i intarsia, der er en slags mosaik i træ. På hjørnerne er der dobbelte søjler med høje dekorative bælter om bunden.

Nyere tids inventar

Altertavlen fra 1917 har et maleri af fodtvætningen, der er en kopi efter et værk af Joakim Skovgaard. Maleriet er udført af Hugo v. Bergen, og det sidder i en ramme med planteornamenter på siderne og et Kristus-monogram på toppen.

Gravminder

På skibets nordvæg er der opsat et epitafium, dvs. mindesmærke, fra 1671, og i våbenhuset er der en ligsten fra 1746.

Læs mere i Lex

Eksterne links

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig