Bramgæs og heste
Bramgæs ved Gulstav Mose passerer på deres træk en flok vilde Exmoor-ponyer.
Bramgæs og heste
Af /Biofoto/Ritzau Scanpix.

Gulstav Mose er en genoprettet mose nord for Gulstav Klint og Dovns KlintLangelands sydspids. Området består af et naturreservat på i alt 7 ha , der er ejet af Fugleværnsfonden.

Mosens historie

Omkring 1960 forsøgte man at afvande mosen for at få mere landbrugsland. Projektet lykkedes ikke, og området groede til i buske og træer. Så kom Fugleværnsfonden til, og fonden valgte i 1971 at købe den tilgroede mose.

Dengang blev der kun registreret ét ynglende vibepar. I 1980 blev der bygget en dæmning, for at mosen ikke skulle løbe tør for vand. Det er afgørende for for fuglene, at vandstanden ikke bliver for lav. I årene efter gik det hurtigt fremad for både flora og fauna i Gulstav Mose.

Næringsrig

Mosen er kalkrig og særdeles næringsrig – et såkaldt ekstremrigkær. I mosen er der rørsump, eng og krat, hvor der bl.a. vokser mange orkidéer og mange andre planter. En af de sjældne arter er hvas avneknippe, en kraftig, høj og flerårig plante med tykke jordstængler.

I mosen yngler hvert år mere end 40 fuglearter, og den bliver også besøgt af en lang række rastende arter af trækfugle. Her er bestande af arter som lille lappedykker, vandrikse og rørhøne. Om sommeren kan man være heldig at lytte til sangen fra fx rørsanger, rørhønen og karmindompap. I området kan man også møde en flok vilde heste

Der er ikke offentlig adgang til selve mosen, men man kan året rundt observere fuglene fra et fugletårn i nordenden af Gulstav Mose.

Læs mere i Lex

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig