Faktaboks

Sogn
Gassum Sogn
Provsti
Randers Nordre Provsti
Stift
Aarhus Stift
Kommune
Randers Kommune
Gassum Kirke

Gassum Kirke set fra sydøst. Kirkens ældste dele - koret og skibet - er bygget i granitsten og opført i romansk tid (ca. 1050-1275). Tårnet blev bygget til i sengotisk tid (ca. 1400-1550). Foto: 2015.

Af /Nationalmuseet.

Gassum Kirke er en fint bevaret romansk kirke med større til- og ombygninger fra den sengotiske periode, der vidner om senmiddelalderens nye smag og behov til kirken. I kirken er der bevaret kalkmalerier og inventar, og særligt den specielle opsats og bemaling omkring renæssancens prædikestol og den helstøbte barokke altertavle skal fremhæves.

Kirken ligger vestligt i Gassum omtrent 13 kilometer nord for Randers.

Kirkebygningen

Gassum Kirke

Kirken set fra nordøst. Tårnet er til forskel fra koret og skibet hvidkalket, og dets gavl er udsmykket med trappeformede kamtakker, som er et typisk gotisk træk. Foto: 2015.

Af /Nationalmuseet.

Den romanske kirke består af et kor og skib. I den sengotiske periode opførte man et tårn i forlængelse af skibets vestlige gavl.

I dag er kirkens romanske dele i blank mur med synlige byggematerialer og blytage, mens de sengotiske dele er kalket hvide, og tårnet har rødt tegltag.

Den romanske kirke

Kirken er opført i den romanske periode (ca. 1050-1275). De romanske kirker, der er kendetegnet ved brug af runde buer, blev bygget af natur- eller teglsten, og i Gassum er den ældste del af kirken opført i tilhuggede granitsten.

I skibet har der oprindeligt været en dør mod syd og en mod nord. Syddørens hul er helt forsvundet, mens norddørens er bevaret i tilmuret stand, hvor portalens søjler og rundbuede overligger, kaldet et tympanon, endnu kan ses. Både korets og skibets langmure har haft små romanske vinduer.

De gotiske om- og tilbygninger

Teglstenene kom til Danmark i middelalderen. Det gav mulighed for, at man kunne bygge billigere og nemmere, og i den sene middelalder blev det i den nye, gotiske stil. Perioden havde stor byggeaktivitet, og man byggede typisk i brændt tegl, kaldet munkesten, som er lidt større end nutidige mursten. Den gotiske stil er kendetegnet ved dekorationer af trappeformede gavle med kamtakker og systemer af dekorative murnicher i form af blændinger, og særligt var der præference for høje spidsbuer.

I den sengotiske periode (ca. 1400-1550) byggede man tårnet i munkesten og genanvendte granitsten. Det har øverst på murene glamhuller til klokkernes lyd og på taggavlene kamtakker.

Kirkens indre

Gassum Kirke
Kirkerummet i Gassum Kirke. De hvælvede lofter blev indbygget i gotisk tid og erstattede det oprindelige bjælkeloft. Skibets hvælv er udsmykket med kalkmalede dekorationer udført af Dalbyovreværkstedet omkring 1470-1500. Foto: 2015.
Af /Nationalmuseet.

Kirken er hvidkalket indvendigt med kalkmalede dekorationer.

Kirkerummet bærer i høj grad præg af dets krydshvælvede lofter. Hvælvene kom til i den gotiske periode, hvor man med teglstenene nu kunne lave de lette, opadstræbende hvælv. Her erstattede man det oprindelige bjælkeloft med hvælv, som man byggede ind i den eksisterende, romanske kirke.

Kalkmalerier i Gassum Kirke

I Gassum Kirke er der kalkmalerier fra to perioder. De er udført af Dalbyovreværkstedet omkring 1470-1500 i den sengotiske periode og af et ukendt værksted i renæssancen (1550-1630).

Skibets to hvælv er udsmykkede med en enkel, sengotisk dekoration med geometriske borter, som findes i flere kirker omkring Randers Fjord.

Derudover har murværket under prædikestolen en kalkmalet dekoration fra renæssancen, der efterligner prædikestolens komposition, hvilket er usædvanligt.

Inventar i Gassum Kirke

I Gassum Kirke er inventaret fra flere forskellige perioder, hvor særligt middelalderen, renæssancen og barokken står frem.

Middelalderens inventar

Gassum Kirke
Døbefonten i granit er fra romansk tid og det ældste inventarstykke i kirken. Den er på siderne udsmykket med relieffer af løver. Foto: 2010.
Af .
Licens: CC BY SA 2.5

Kirkens ældste genstand er en romansk døbefont af granit. Den står i skibet foran korbuen, og dens kumme har på siderne relieffer af løver.

Der er ligeledes bevaret et korbuekrucifiks fra den sengotiske periode i begyndelsen af 1500-tallet. Som navnet antyder, hang det oprindeligt på dets traditionelle plads over korbuen.

Renæssances inventar: Prædikestolen

Prædikestolen fra 1615 er udført i renæssancestil. Den har i fagene arkader og på hjørnerne let balusterformede søjler. Prædikestolen er placeret på en særegen muret fod, der er lige så stor som stolen selv og udformet, så den efterligner dens geometri.

Barokkens inventar: Altertavlen

Altertavlen fra begyndelsen af 1700-tallet er i barok stil. Den har en arkitektonisk opbygning med pilastre, dvs. halvsøjler, som bærer en gesims, hvorover der er et topstykke, dvs. en overdel, med snoede søjler. Begge etager er flankeret af figurer af evangelisterne. I altertavlens predella, dvs. altertavlens fodstykke, er der et relief af den sidste nadver, hvor selskabet ser ud til at være forsamlet omkring et offerlam, der ligner en hund. Tavlens centrum udfyldes af et krucifiks, mens der i topstykket er et relief af gravlæggelsen. Over topstykket står den genopstandne frelser med sejrsfanen.

Læs mere i Lex

Eksterne links

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig