GABA
Kemisk struktur af GABA.
Nederst er den ioniserede form af GABA ved fysiologisk pH.

GABA er et kemisk stof (aminosyre), der overfører signaler mellem nerveceller. Det er et signalstof (neurotransmitter), der kan blokere eller hindre aktivitet i nerveceller, og er det primære hæmmende signalstof i hjernen.

Faktaboks

Etymologi
forkortelse for engelsk gamma-amino-butyric acid 'gamma-amino-smørsyre'
Også kendt som

γ-aminosmørsyre, gamma-aminobutyrat

GABA virker ofte i samspil med aminosyren glutamat, som er det mest udbredte aktiverende signalstof. Man kan sige, at glutamat er nervecellernes gaspedal, og at GABA er bremsen. Ved for lavt niveau af GABA, vil glutamat dominere og overaktivere hjernecellerne.

Der er sammenhæng mellem et lavt niveau af GABA og sygdomme som epilepsi, søvnsygdomme og angst. En del lægemidler har indvirkning på systemet, der regulerer GABA, kaldet GABA-systemet, især lægemidler mod epilepsi og søvnsygdomme. Generelt kan lægemidlerne øge den hæmmende effekt af GABA og virke beroligende. Det kan reducere stress og angst og kan virke søvnfremkaldende.

GABA-holdige nerveceller

Cirka 20 procent af nervecellerne i hjernebarken bruger GABA som hæmmende signalstof, hvilket også betegnes som en inhibitorisk neurotransmitter. Dermed er det den mest forekommende inhibitoriske neurotransmitter, mens glutamat er det mest udbredte aktiverende signalstof (excitatoriske neurotransmitter).

De nerveceller, der indeholder GABA, har for det meste korte udløbere (axoner), og de virker derfor lokalt; de er såkaldte inhibitoriske interneuroner. Enkelte steder i hjernen findes GABA-producerende nerveceller med lange axoner, som kaldes projektionsneuroner.

I rygmarven er der også GABA-holdige nerveceller, men her spiller aminosyren glycin også en vigtig rolle som inhibitorisk neurotransmitter, ofte i de samme nerveceller, der indeholder GABA.

Dannelsen af GABA

GABA dannes fra aminosyren glutamat ved, at enzymet glutamat decarboxylase (forkortet GAD) fjerner en carboxyl-syregruppe (i form CO2) fra glutamat. Kun nerveceller, der har enzymet GAD er i stand til at danne GABA.

GABA dannes også uden for hjernen og er fundet i æggeledere, i Langerhanske øer i bugspytkirtlen og immuncellerne makrofager og lymfocytter. Immunceller kan både danne og afgive GABA, og deres funktion påvirkes af GABA. GABA er dermed et af mange molekyler, der er med til at regulere immuncellers funktioner.

Lagring af GABA i synaptiske vesikler

I mange GABA-producerende nerveceller er GABA til stede i hele nervecellen. Men det er kun GABA, som ligger i nerveender og bliver optaget i små blærer inde i nerveenderne (synaptiske vesikler), der kan fungere som neurotransmitter. Når nervecellen med sin axon aktiveres (depolariseres), tømmes GABA-indholdet i en eller flere synaptiske vesikler ud i synapsespalten, som er en lille spalte mellem cellerne.

Nedbrydning af GABA

GABA nedbrydes af enzymet GABA-transaminase, som fjerner aminogruppen fra GABA, der omdannes til et aldehyd. Herved dannes succinat semialdehyd, som igen omdannes, af enzymet succinat semialdehyd dehydrogenase, til succinat, som kan indgå i energiproduktionen i citronsyrecyklus.

GABA er en aminosyre, men indgår ikke i proteinsyntesen. Fordi den er et mellemstadium i nedbrydningen af druesukker (glukose) i nogle celler, er den også et trin i energiproduktionen i disse celler. Kun i sjældne tilfælde er der noget galt med GABA-signaleringen i hjernen og ellers i kroppen, men der er mange tilstande, der kan behandles med lægemidler, der påvirker GABA-signaleringen.

GABA-receptorer

GABA virker ved at binde sig til særlige modtageproteiner, der kaldes GABA-receptorer. De sidder dels på nerveender (præsynaptisk neuron), som afgiver et nervesignal, dels på de nerveceller, der danner synapse med de GABA-holdige nerveender (postsynaptisk neuron) og er modtager af nervesignalet.

Typer af GABA-receptorer

Der findes to typer GABA-receptorer.

  1. ionkanaler, som opdeles i GABAA-receptorer og GABAC-receptorer
  2. G-protein-koblede-receptorer, som også kaldes GABAB-receptorer

GABAA-receptorer

GABAA-receptorer er ionkanaler, som åbner sig, når GABA binder sig til dem. GABAA-receptorer sidder på den modtagende side af synapsespalten (postsynaptisk), typisk på nervecellekroppen, eventuelt på dendritter nær nervecellekroppen eller på axoner.

Når GABA binder sig til GABAA-receptoren, åbner en kanal sig i cellemembranen og klorid-ioner (Cl-) strømmer ind i nervecellen. Da klorid-ioner er negativt ladet, og fordi cellemembranen er mere positivt ladet på ydersiden end indersiden (polariseret), vil en indstrømning af negativt ladede klorid-ioner gøre ydersiden endnu mere positiv i forhold til indersiden. Det kaldes også, at nervecellemembranen bliver hyperpolariseret. Der skal dermed mere til for at aktivere (depolarisere) nervecellen. På den måde virker GABA hæmmende (inhibitorisk) på nervecellens elektriske aktivitet.

Underenheder af GABAA-receptor

GABAA-receptoren består af fem underenheder, som alle findes i mange versioner. Forskellige kombinationer af underenheder giver GABAA-receptoren forskellige egenskaber, bl.a. ift. hvordan den binder og reagerer på lægemidler. Hvordan GABAA-receptoren er sat sammen af underenheder, kan ændres gennem livet og som reaktion på sygdom og anden påvirkning.

Zink-ioner, progesteron og østrogen

GABAA-receptorer kan påvirkes af mange forskellige molekyler udover GABA. Zink-ioner (Zn2+) virker hæmmende på GABAA-receptoren og dermed aktiverende på cellen som helhed. Kønshormonet progesteron virker aktiverende på GABAA-receptoren, og dermed hæmmende på cellen som helhed, mens østrogen hæmmer GABA-signalering. Dette sker ved, at østrogen aktiverer en mekanisme inde i nervecellerne, der gør, at GABAA-receptorerne inaktiveres ved at blive trukket ind i cellen i stedet for at sidde i cellemembranen.

Alkohol og lægemidler

Forskellige stoffer og lægemidler kan også binde sig til GABAA-receptoren og påvirke den. Alkohol (etanol) binder sig til et specielt sted på receptoren og fører til at ionkanalen lettere åbner sig. De lægemidler, der bruges i behandlingen af epilepsi og søvnsygdomme binder sig forskellige steder på GABAA-receptoren og øger sandsynligheden for, at ionkanalen åbner sig. Dermed virker de dæmpende på nervecelleaktiviteten.

Toksiner

Nogle giftstoffer (toksiner) virker ved at binde sig til GABAA-receptoren og hæmme den. Dette gælder toksinerne bicucullin, pikrotoksin og pentylentetrazol. Disse stoffer, der har været vigtige redskaber i studiet af GABAA-receptoren, kan udløse epileptiske krampeanfald.

GABAB-receptorer

GABAB-receptorer sidder på på nerveender, både postsynaptisk og præsynaptisk. Præsynaptiske GABAB-receptorer sidder både på nerveender, der indeholder GABA og på den slags, som indeholder andre signalstoffer, fx glutamat eller monoaminer. GABAB-receptorer er koblet til G-proteiner, Gi/Go-proteiner, som aktiveres, når GABA binder sig til receptoren.

GABAB-receptorer består af to forskellige proteiner, som begge kan forekomme i forskellige varianter, det vil sige med forskellig aminosyresekvens og som har forskellige egenskaber. GABAB-receptorer kan aktiveres af lægemidlet baklofen.

Aktivering af GABAB-receptorer

Aktivering af Gi/Go-proteiner via GABAB-receptorer fører til åbning af kalium-ionkanaler, lukning af kalcium-ionkanaler og hæmning af enzymet adenylylsyklase, som laver cyklisk AMP (cAMP). Alle disse virkninger hæmmer nervecellens aktivitet. Postsynaptisk fører aktivering af GABAB-receptorer til, at cellen hyperpolariseres, fordi kalium-ionkanaler åbnes og dermed lukker positivt ladede kalium-ioner (K+) ud af cellen. Præsynaptisk fører aktivering af GABAB-receptorer til, at mængden af neurotransmitter, der frigives, er mindre, fordi kalcium-ionkanaler lukkes. Kalcium-ioner skal strømme ind i nerveenden for, at de synaptiske vesikler tømmer deres indhold ud i synapsespalten.

GABA i fostertilværelsen

Når GABAA-receptor-kanalen kloridioner strømmer ind i nerveceller, er det fordi koncentrationen af kloridioner er højere uden for end inde i nervecellen. Sådan er der i hvert fald i den modne hjernen. Under fosterudviklingen er ikke dette tilfælde. Da vil en åben GABAA-receptor-kanal slippe kloridioner ud af nervecellerne. Dette virker aktiverende (depolariserende eller eksitatorisk) på nervecellen. I fosterstadiet er GABA ikke ikke en inhibitorisk, men en eksitatorisk neurotransmitter. Også i den modne hjerne kan GABA virke eksitatorisk, nemlig via GABAA-receptorer, der sidder langt udenfor på dendritterne. Her kan koncentrationen af klor-ioner være høj inde i dendritterne, sådan at en åben klorid-ion-kanal vil slippe klorid-ioner ud af cellen og virke aktiverende (depolariserende/eksitatorisk).

Sygdomme og tilstande, der involverer GABA-signalering

GABA er involveret i en række sygdomme, og tilstandene kan behandles med lægemidler, som påvirker GABA; benzodiazepiner og vigabatrin. Benzodiazepiner påvirker GABAs indvirkning på receptorerne, ved at øger hvor ofte ionkanalen er åben (åbningsfrekvensen). Vigabatrin påvirker nedbrydningen af GABA. Generelt kan lægemidlerne øge den hæmmende effekt af GABA og virke beroligende. Det kan reducere stress og angst og virke søvnfremkaldende. Dog er der, ved flere af lægemidlerne, risiko for afhængighed ved længerevarende behandling.

GABA og epilepsilægemidler

Mutationer i generne for de forskellige underenheder i GABAA-receptoren er sjældne, men kan føre til forskellige typer epilepsi og udviklingshæmning. Mutationerne vil ofte føre til nedsat GABA-aktivitet, hvor aktiviteten af glutamat vil dominere og føre til overaktivering af hjernecellerne og krampeanfald.

Flere epilepsi-lægemidler påvirker GABA-signaleringen ved at forøge effekten af GABA. Benzodiazepiner stimulerer GABAA-receptoren ved at binde sig til et særligt sted på receptoren. Benzodiazepinerne klonazepam og klobazam bruges til langvarigt, forebyggende behandling af epilepsi, mens midazolam og diazepam kan bruges til at stoppe et epileptisk anfald, som ikke går over af sig selv. Fenobarbital er en af de ældste epilepsilægemidler, og det aktiverer GABAA-receptoren ved at binde sig til et andet sted end benzodiazepinene. Mens benzodiazepiner øger hvor ofte ionkanalen er åben (åbningsfrekvens), øger fenobarbital også hvor lang tid kanalen er åben (åbningstid).

Valproat har mange virkningsmekanismer; en af dem er at hæmme nedbrydningen af GABA via enzymet GABA-transaminase. Når dette enzym hæmmes, bliver koncentrationen af GABA højere i nerveænderne, det optages mere GABA i de synaptiske vesikler, og der slippes mere GABA ud i synapsespaltene.

Nogen epilepsimediciner, der antages at virke via helt andre mekanismer, kan også aktivere GABAA-receptoren. Det gælder levetiracetam og fenytoin, som modvirker den hæmmende virkning af beta-karboliner på receptoren.

GABA og epilepsi ift. menstruationscyklus

Nogle kvinder med epilepsi oplever, at tendensen til at få epileptiske anfald forandrer sig gennem menstruationscyklus. Nogen har en øget anfaldtendens forud for menstruation, andre kan have det omkring tidspunktet for ægløsning. Dette kaldes katamenial epilepsi og hænger antageligt sammen med ændringer i produktionen af østrogen og progesteron gennem menstruationscyklus, og hvordan disse hormoner påvirker GABAA-receptoren.

Narkose

Nogle narkosemidler, fx propofol, virker ved at binde sig til – og aktivere – GABAA-receptoren. Ofte bruges benzodiazepiner som indledning til narkosen som et beroligende middel.

GABA og angst

Angstlidelser kan skyldes overaktive nerveceller, som GABA kan modvirke. Derfor har benzodiazepiner tidligere været meget brugt, fordi de virker beroligende, men på grund af risikoen for afhængighed og misbrug, er behandlingen af angst med disse lægemidler hovedsageligt stoppet.

Indsovningsvanskeligheder

Ved søvnlidelser kan der være fordele ved at stimulere GABA-systemet, da det dæmper aktiviteten af hjernecellerne, og virker sløvende. Zopiklone og zolpidem er ikke benzodiazepiner, men binder sig til det samme sted på GABAA-receptoren. De bruges som indsovningsmidler, også kaldet hypnotika. Hypnotika virker ved at fremkalde en tilstand, der ligner normal søvn. Søvnen er dog forskellig fra normal søvn ved, at personen ikke kan vækkes hurtigt og være lysvågen. Søvnmønsteret vil også være anderledes og fører derfor heller ikke nødvendigvis til en følelse af at være udhvilet.

Stiff person syndrom

Stiff person syndrom er en sjælden tilstand, der indebærer, at musklerne i kroppen, eller i en del af kroppen, bliver stive og kramper. Tilstanden er autoimmun og skyldes oftest, at der dannes antistoffer mod enzymet, glutamat decarboxylase (GAD), der laver GABA. Antistofferne er til stede inde i centralnervesystemet og fører antageligt til, at der dannes for lidt GABA i rygmarven. Den for lave mængde af GABA gør, at nervecellerne, der aktiverer musklerne (motorneuronerne) ikke bliver hæmmede på normal vis, men i stedet overaktiver musklerne, som så bliver for stive.

Behandlingen af stiff person syndrom er typisk diazepam, som er en benzodiazepin, der påvirker GABAs indvirkning på receptorerne.

Antistoffer mod GAD kan også ses ved diabetes type I, som også er en autoimmun sygdom, men ved diabetes type 1 giver de sjældent ophav til stiff person syndrom. Når disse antistoffer ses ved diabetes, hænger det sammen med, at GAD er til stede i de insulinproducerende celler, de Langerhanske øer, i bugspytkirtlen.

Katatoni

Katatoni er et syndrom, der omfatter nedsat bevægelse og nogle gange stivnen i en positur. Tilstanden kan ses ved medicinske, neurologiske og psykiske sygdomme. Tilstanden kan behandles med benzodiazepiner, som ofte har god virkning.

Spasticitet

Ved spasticitet, som er øget spænding i musklerne pga. en skade i hjerne eller rygmarv, har lægemidlet baklofen vist sig at have en god effekt. Baklofen virker på G-proteinkoblede GABAB-receptorer i rygmarven og dæmper stimuleringen af nervecellerne (motorneuronerne), som aktiverer musklerne.

Læs mere i Lex

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig